Beroš: “Otvorili smo granice, ovo je očekivana epidemiološka situacija”

Ministar Beroš jučer je u Splitu održao konferenciju za medije i objasnio zašto se razlikuju jučerašnji podaci Nacionalnog i županskih stožera.

Brojeve treba uzeti u kontekstu dva veća žarišta u Hrvatskoj u Zagrebu i Đakovu, poručio je ministar Beroš dajući izjavu u Splitu. Dodao je da se u Đakovu provode velike epidemiološke mjere te je uzeto 500 briseva.

Pojasnio je kako je u Zagrebu gotovo polovica slučajeva povezana s boravkom u noćnim klubovima te kako je ostala polovica najviše povezana s njima.

“Ovo je očekivana epidemiološka situacija. Mi smo se otvorili, no moramo biti oprezni”, rekao je Beroš.

Rekao je da se trenutno situacija oko epidemije koronavirusa politizira u Hrvatskoj te da neki pokušavaju dobiti političke poene na toj krizi, dok je cilj stožera sigurnost svih građana.

Beroš je na upit smiruje li se situacija ili ne rekao da ona stagnira.

“Ono što bih nadalje rekao je da je ovo očekivana epidemiološka situacija. Otvorili smo se i aktivnosti moraju ići dalje. Moramo biti oprezni i ove brojke naglašavaju taj oprez.”

Sve ove brojke su očekivane

Dodao je i kako je zdravstveni sustav od početka najugroženiji te kako će od ponedjeljka ići nova uputa prema zdravstvenim ustanovama kako reagirati.

Rekao je da se trenutno situacija oko epidemije koronavirusa politizira u Hrvatskoj te da neki pokušavaju dobiti političke poene na toj krizi, dok je cilj stožera sigurnost svih građana.

“Sve ove brojke su očekivane, ali kako se istovremeno dešava i izborna kampanja, mnogi situaciju politiziraju. To nije dobro i ne doprinosi poboljšanju situacije. Mi sve što radimo činimo to transparentno i primarni je interes očuvanje zdravlja građana. Sve je jasno i utemeljeno na struci”, poručuje Beroš.

Na pitanje smiruje li se situacija ili stagnira, ministar je rekao kako bi se moglo reći da se smiruje.

Ali ipak taj broj može sutra biti nešto veći zbog širenja mreže kontakata”, kaže. Naglašava kako brojevi nisu zabrinjavajući.

Nesrazmjer u podacima Nacionalnog i županijskih stožera

Objasnio je i nesrazmjere između brojeva Nacionalnog stožera i županijskih stožera.

“Vrlo rado ću vam odgovoriti na to pitanje. Nacionalni, kao i drugi županijski stožeri imaju svoje 24-satne intervale. Za Nacionalni stožer to je od 12:45 jednog dana do 12:45 drugog dana. Stoga ako zbrajate i oduzimate brojeve, naravno da ne možete dobiti točne podatke”, kazao je ministar Beroš novinarima u Splitu.

“Ono što mi radimo na nacionalnom nivou odnosi se na period od 12:45 jednog dana do 12:45 drugog dana. Radio se o 24-satnom periodu i tu nema drugih elementa. Ako tome pridodate podatke drugih stožera, normalno je da će biti nesrazmjera”, pojasnio je dodatno.

U ponedjeljak će ići nova uputa zdravstvenim ustanovama kako reagirati u ovim okolnostima”, rekao je Beroš u nedjelju u Splitu, upitan kako tumači novi rast zaraženih u Hrvatskoj.

Ministar je to kazao nakon novinarske opaske kako su među danas potvrđenih 67 novozaraženih koronavirusom troje djelatnici zagrebačke KB Dubrava.

Zdravstveni sustav uz još neke najizoloženiji širenju zaraze

“Zdravstveni sustav, uz još neke sustave, najizloženiji je širenju zaraze. Gotovo svakodnevno ekspertna skupina Ministarstva zdravstva radi situacijske analize i odlučujemo o tome što i kako napraviti”, naglasio je.

Pojasnio je kako u kreiranju mjera radi sprječavanja širenja epidemije sudjeluju i Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor, istaknuvši da mjere u sprječavanju koronavirusa “sad moraju biti selektivne i ciljane”.

“I sad, kao i u ranijim situacijama, moramo djelovati zajedno i ponašati se odgovorno i napraviti sve da zaštitimo zdravstveni ustav,” poručio je Beroš. Dodao je kako u ovom trenutku nisu zabrinjavajuće brojke oboljelih zdravstvenih djelatnika i onih u samoizolaciji.

Zabrinjava što je više od polovice novozaraženih u ZG iz noćnih klubova za mlade

Osobno ga, istaknuo je, zabrinjavaju podaci da je više od polovice novozaraženih u Zagrebu “iz noćnih klubova za mlade”.

“Stožer je poduzeo određene mjere, to jest nadzor rada tih klubova Te mjere su poduzete prije nekoliko dana i morat ćemo pričekati još koji dan da vidimo rezultate tih mjera. Vjerujemo da će to biti dovoljno da se spriječi širenje infekcije”, rekao je Beroš.

Mladima je poručio da se pridržavaju mjera potrebne fizičke udaljenosti i izbjegavaju kontakte te, ako ikako mogu, izaberu mjesto zabave na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru.

Pritom je spomenuo i ples, rekavši kako neki moderni plesovi najčešće isključuju bliski kontakt, a “sve ono što uključuje kontakt nije poželjno jer se jedino dodirom virus prenosi”.

Udruga Rode organizirala je peticiju da roditeljima omogući boravak s oboljelom djecom u bolnicama, a upitan hoće li se, unatoč epidemiji, roditeljima omogućiti takav boravak, ministar je kazao kako je to osjetljivo pitanje.

Ako je ikako moguće treba izbjegavati posjete roditelja bolesnoj djeci

“To je vrlo osjetljivo pitanje, struka je već dala preporuku da, ako je ikako moguće, treba izbjegavati posjete roditelja bolesnoj djeci upravo iz sigurnosnih razloga”, kazao je Beroš. Naveo je kako je ekspertnoj grupi dao zadatak da razmotri taj problem. radi pronalaženja “optimalnog rješenja”.

Na upit kako komentira SDP-ove primjedbe da se u Hrvatskoj ne obavlja dovoljno testiranja na koronavirus, odgovorio je kako su takve izjave pokušaj prikupljanja “političkih bodova u predizbornoj kampanji”.

“Te priče se odnose na situaciju koja je politička, predizborna je utrka, pojedinci pokušavaju dobiti određen političke poene”, ocijenio je i naglasio da broj testiranja raste.

Broj testiranja primjereno raste

“Mislim da je danas obavljeno više od 800 testiranja, što je daleko više od prije nekoliko dana kad je bilo 200 testiranja a to je potpuno jasno jer broj kontakata raste. Samo u Đakovu je organizirano preko 500 briseva, znači broj testiranja raste i ono je primjereno”, rekao je Beroš.

Ustvrdio je kako su zdravstveni kriteriji za testiranje vrlo jasni, uključuju određene simptome i kontakte s oboljelima, a takva strategija se, tvrdi, pokazala potpuno dobrom i usporedivom s onim zemljama koje su vršile puno više testiranja, a imale daleko lošije rezultate nego RH.

“Još jednom smo poklonili vjeru struci i mislimo da je ono što je struka iznjedrila glede kriterija testiranja optimalno u ovom trenutku”, izjavio je ministar, komentirajući SDP-ove primjedbe na račun Nacionalnog stožera, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...