Capak: “Realno je da će nam turisti donijeti koronainfekciju, neki stižu iz zemalja gdje je situacija puno lošija”

Krunoslav Capak kaže da je bojazan da će turisti donijeti zarazu u Hrvatsku realan strah te da su i epidemiolozi zabrinuti jer mnogi turisti dolaze iz zemalja u kojima je lošija situacija.

“Realno je da će dogoditi neki pojedinačni slučaj, da nam netko donese koronainfekciju. Ono što je bitno, to su naši kapaciteti za njihovu brzu dijagnostiku, izolaciju, stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Na taj način smo i dosadašnju situaciju rješavali. Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista”, uvjerava.

Rekao je da rade na mjerama koje će detaljno propisati postupak u slučaju pojave zaraze kod turista te da će preporuke biti objavljene u petak.

Jučer je objavljeno kako u Hrvatskoj trenutno boravi 33 tisuće turista.

“Da nam je netko prije dva mjeseca rekao da ćemo početkom lipnja imati između 30 i 40 tisuća turista, vjerojatno ne bi vjerovali. Međutim, ove su brojke dobre i predstavljaju dobar početak, a ovaj smo ‘kredit’ dobili zahvaljujući ljudima iz Stožera za civilnu zaštitu i djelatnicima u zdravstvu”, kazao je Cappelli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...