Evo kad u Hrvatsku stiže aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusom

U Njemačkoj je aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusom u 24 sata preuzeta šest i pol milijuna puta.

U Hrvatskoj je troje novozaraženih koronavirusom, a još je 40 osoba stavljeno u samoizolaciju. Prema najavama vladajućih, ove i slične podatke trebali smo imati na dlanu.

Točnije, trebali su nam biti dostupni unutar aplikacije koju razvija APIS. Od najave je prošlo više od mjesec dana.

Aplikacija koja evidentira zaražene koronavirusom i njihove kontakte jučer je lansirana u Njemačkoj, a uskoro će biti dostupna i za hrvatske građane. Na njezinoj izradi posljednjih mjesec dana rade u APIS-u.

“Još uvijek očekujemo odobrenje i Googlea i Applea u smislu Ministarstva zdravstva kao nosioca te aplikacije te očekujemo da će sve zajedno biti gotovo tijekom srpnja”, otkrio je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a u RTL-u Danas.

Aplikacija ne otkriva identitet

Kada osobe stupe u kontakt, aplikacija putem bluetootha na njihovim mobitelima razmjenjuje takozvane ključeve ili identifikatore. Ako se netko kasnije zarazi koronavirusom, uz dobrovoljni pristanak ta se informacija pohranjuje te aplikacija upozorava njegov bliski kontakt o bolesti.

Jednom na dan aplikacija preuzima listu zaraženih ključeva. Kako bi se razmijenili anonimni ključevi, korisnici aplikacije morat će biti najmanje dva metra udaljeni jedni od drugih te minimalno 15 minuta u kontaktu.

Aplikacija ne otkriva identitet ljudi.

“Države idu prema rješenjima koja su naravno dragovoljna, koja nisu vezana za utvrđivanje nekakvih geolokacija, već bluetooth tehnologije. Što se nas tiče u ovom trenutku najviše smo fokusirani prije svega na zaštitu svojih građana, na zaštitu turista koji dolaze u Hrvatsku”, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Upravo je ideja da se informacije razmjenjuju s drugim zemljama pa tako i s Njemačkom gdje je aplikacija u 24 sata preuzeta šest i pol milijuna puta.

Nakon što se razmjene ključevi između Njemačke i Hrvatske, korisnik, koji je bio u Njemačkoj ili korisnik koji je bio u Hrvatskoj ili Hrvat koji je bio u Njemačkoj, dobit će obavijest da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom”, izjavio je Marin Katić, voditelj Odjela za izradu web i mobilnih aplikacija APIS IT-a.

Uz to što je korištenje aplikacije dobrovoljno i besplatno, može se isključiti i deinstalirati u bilo kojem trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...