Fain: “Hoteli ne žele spuštati cijene”; Četveročlanu obitelj sedam dana u Zadru koštat će u prosjeku 16 tisuća kuna

Cijene apartmana na Jadranu  su zbog koronakrize ponegdje i upola niže nego lani.

Velik broj hrvatskih građana se, naime, ponadao da će i cijene hotela drastično pasti zbog krize te da će si boravak u hotelu ove godine moći priuštiti i oni koji to dosad nisu mogli. Međutim, provjeravajući cijene hotela diljem Jadrana, vidjeli smo da su hotelijeri uglavnom zadržali cijene. Tek u ponekom terminu, samo poneki hoteli daju određene popuste koji su pak još uvijek, kad govorimo o hrvatskom standardu, nedovoljno veliki da bi Hrvati pohrlili u hotele na Jadranu.

Stručnjaci iz turističkog sektora s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da se situacija s hotelima nije promijenila kao što je slučaj apartmanskog smještaja koji je dosta pojeftinio u odnosu na prošlu godinu.

Index je usporedio cijene hotela različitih kategorizacija u tri destinacije na Jadranu u drugoj polovici lipnja ove godine. Cijene su na bazi 7 noćenja s doručkom za četveročlanu obitelj.

Koliko košta sedam dana s doručkom za četveročlanu obitelj u hotelima s 3, 4 i 5 zvjezdica?

U Rovinju u hotelu s 5 zvjezdica sedmodnevni boravak stoji oko 48.000 kuna. U hotelu s 4 zvjezdice košta oko 17.300 kuna. U hotelu s 3 zvjezdice cijena sedmodnevnog boravka na bazi noćenja s doručkom pak stoji oko 8400 kuna.

Što se tiče hotelskog smještaja u Zadru, ondje će četveročlanu obitelj boravak u hotelu s 5 zvjezdica stajati 44.450 kuna. Hotel s 4 zvjezdice znatno je jeftiniji pa sedmodnevni boravak stoji oko 16.000 kuna, dok tjedan dana u hotelu s 3 zvjezdice košta oko 9500 kuna.

U gradu Hvaru samo je jedan hotel s 5 zvjezdica sa sobama u koje se mogu smjestiti maksimalno dvije osobe, a cijena sedmodnevnog boravka u njihovoj najpovoljnijoj sobi stoji oko 20.000 kuna. Što znači da bi za četveročlanu obitelj cijena bila 40.000 kuna. Sedmodnevni boravak u hotelu s 4 zvjezdice u gradu Hvaru četveročlanu obitelj stoji 28.000 kuna, dok je cijena boravka u hotelu s tri zvjezdice oko 12.115 kuna.

Pregledali smo i sve stranice koje prodaju kupone s popustima, a na njima smo pronašli tek nekoliko hotela koje nude veće akcije, no to je zanemariva brojka u odnosu na ukupan broj hotela na hrvatskoj obali.

Ostojić: Nema generalnog spuštanja cijena u hotelima

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) koja okuplja vodeće hotelijerske kuće u Hrvatskoj, za Index je rekao da nema generalnog spuštanja cijena kod hotelijera.

Svaki hotel, navodi, definira svoju cjenovnu politiku sukladno potražnji na tržištu.

“Ne može se reći da su sad cijene niže do 20 posto u odnosu na lani. U nekim hotelima jesu, u nekima nisu, sve ovisi o kojem se objektu radi i za koje razdoblje. Ako je u nekim terminima potražnja slabija, onda se često pribjegava spuštanju cijena. Sve velike hotelske kuće imaju softvere koji na temelju podataka definiraju cijene, a uprava onda donosi odluke hoće li cijene spustiti ili ne”, rekao je za Index Veljko Ostojić.

Stvar je, navodi, u omjeru ponude i potražnje te procjene pružatelja usluga. Svi promatraju što će se događati narednih dana, odnosno tjedana.

“Neki će si moći priuštiti hotel, neki ne”

“Turistički sektor funkcionira na globalnom tržištu. Na pitanje hoće li si Hrvati ove godine moći priuštiti ljetovanje u hotelu, teško je dati odgovor jer to pitanje ovisi zapravo o visini plaća građana i njihovom standardu, tu se ne radi o cjenovnoj politici pružatelja usluga”, rekao je Ostojić.

Zaključuje kako će si stoga neki moći priuštiti ljetovanje u hotelu, a neki ne. Takva je situacija bila i prijašnjih godina.

“Sad se ne događa nikakva posebna situacija oko toga, iako se sad često vrši pritisak da bi zapravo Hrvati, sad kad nema potražnje, mogli doći na ljetovanje u hotele. Možda će neki i moći, ali pitanje je u kojim terminima i kojim objektima. Ono što je sad aktualno, ovi bliži termini u lipnju su sigurno povoljniji nego u srpnju i kolovozu jer se tada globalno diže potražnja. Hotelima raste buking za srpanj i kolovoz, pa i rujan”, rekao nam je Ostojić.

“Hotelijeri doslovno iz dana u dan donose cjenike”

Smatra kako bi niže cijene mogle ponuditi one hotelske kompanija za objekte u koje nisu puno ulagali pa su nižeg cjenovnog razreda i za njih je slabija potražnja.

“Hotelijeri doslovno iz dana u dan donose cjenike. Nema jednoznačnog smanjivanja cijena, nikad se to tako nije radilo pa ni sad. Svaki pružatelj usluga donosi odluke temeljem ponude i potražnje”, kazao nam je Ostojić.

Fain: Dosta hotelijera je reklo da nema šanse da spuste cijene

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), za Index je rekao da globalno hotelijeri nisu snižavali cijene.

“Svatko ima pravo donositi svoj poslovni plan pa su pojedini hoteli išli s nižim cijenama i dodatnom uslugom koja prije nije bila uključena. Tako neki hoteli sad daju polupansion po cijeni noćenja s doručkom. Postoje razne akcije i čuo sam da su pojedini hoteli spustili cijenu i do 35 posto. No s druge strane, imam informacije da veliki broj hotela ne želi spuštati cijene. Rekli su da nema šanse da je spuste jer ako je jednom spuste, da će im se biti teže vratiti. Radije će ovu godinu raditi s manjim obujmom gostiju i progurati ovu godinu pa iduće nastaviti”, rekao je za Index Fain.

Istaknuo je da svi prate što radi konkurencija i da se ponašaju u skladu s tim.

“Znamo samo par hotela koji su spustili cijene ove godine. Neki imaju akciju ‘boravi 7 noći, plati 5’. Takvu su akciju lani imali u svibnju, a sad tu akciju imaju i za kraj lipnja i za srpanj. Neki su u aranžman uključili i dodatnu večeru ili pak poklanjaju masažu”, rekao je za Index Fain.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...