HZJZ objavio nove upute za pojedince i tvrtke

Na stranicama HZJZ-a koje se bave preporukama vezanima za ponašanje tijekom pandemije koronavirusa pronašli smo jednu noviju preporuku.

Naime, HZJZ je objavio preporuke pod naslovom “Kako prilagoditi svakodnevni život u Hrvatskoj”, a u kojima su dodatne upute za pojedince i savjeti o tome što tko može učiniti za sebe i svoje bližnje.

“Maske za lice su obavezne”

Izdali su najprije opće preporuke koje govore da se izbjegavaju veće grupe ljudi i javna okupljanja.

Dodaju da se u javnom prijevozu obavezno nose maske za lice, da se izbjegava rukovanje, grljenje i poljupce te da se održava udaljenost od barem dva metra.

Preporučuju da se izbjegava kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

“Ako sami imate povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome (na primjer, kašalj), ostanite kod kuće te telefonom kontaktirajte nadležnog obiteljskog liječnika koji će vam dati daljnje upute”, dodaju.

Opet upozoravali na pranje ruku

Potom su izdali upute za pranje ruku.

“Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun (po mogućnosti tekući), a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži 70% alkohola ili drugo sredstvo prikladno za korištenje na koži, s deklariranim virucidnim djelovanjem. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni. Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo”, objavili su.

Ponovno savjetuju kašljanje i kihanje u lakat kao i da se izbjegava dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Savjetuju da se domaćinstvo čisti svaki dan

Izdali su potom i preporuke za čišćenje domaćinstva, u kojemu savjetuju svakodnevno pranje domaćinstva deterdžentom i vodom.

Osim ovih uputa izdane su i upute za kolektive i poslodavce, a sve možete pročitati u ovom dokumentu:

U Hrvatskoj danas 85 slučajeva

Podsjetimo, ove subote je u Hrvatskoj zabilježeno novih 85 slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je 368 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklih 24 sata zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze sa SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih, odnosno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 368”, priopćio je Stožer.

Od 25. veljače 2020. kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj do danas je ukupno zabilježeno 2624 osoba zaraženih novim koronavirusom od kojih je 107 preminulo, a 2152 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 2363 osobe, a do danas je ukupno testirano 76 624 osoba, od toga 1187 u posljednja 24 sata, javio je Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...