Nastava na daljinu nastavlja se na jesen? Divjak predstavlja tri scenarija

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u 9.30 sati na konferenciji za medije predstavlja Akcijski plan za nastavu na daljinu.

S obzirom na stečena iskustva s pandemijom koronavirusa i najavu novog vala na jesen, važno je imati unaprijed spremne aktivnosti kako bi sustav mogao pravodobno reagirati i omogućiti kontinuitet odgojno-obrazovnoga procesa, ističu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Cilj je Akcijskoga plana za nastavu na daljinu pripremiti različite scenarije za sljedeću školsku i akademsku godinu te definirati mogućnosti primjene nastave na daljinu u normalnim uvjetima.

Tri su scenarija za iduću školsku godinu, a svi imaju elemente e-učenja. Prvi scenarij je temeljni model, prema kojem svi učenici koji mogu nastavu pohađaju u školama. Drugi je mješoviti model, prema kojem neki učenici idu u škole, a drugi nastavu pohađaju online. I treći model je onaj prema kojem se većina nastave odvija online.

Mješoviti model u osnovnim školama podrazumijeva da učenici nižih razreda što je više moguće budu u školi. Viši razredi izmjenjivali bi se tjedan po tjedan – tjedan dana u školi, tjedan dana nastave online.

Mješoviti model u srednjim školama podrazumijeva da završni razredi idu u školu, dok ostali koriste alternirajući model.

Divjak je napomenula kako će oblik nastave ovisiti o dvije grupe kriterija – epidemiološkim i kriterijima u obrazovanju (jesmo li spremni za izvođenje modela).

Što kada imamo normalne uvjete?

Scenariji za škole predviđaju i online nastavu u normalnim uvjetima – kada netko ima tešku zdravstvenu situaciju, učenici koji su u izoliranim područjima… “Može se upotrebljavati nastava na daljinu”, kazala je Divjak.

“Važna je tzv. obrnuta učionica. U školi se ponavljaju činjenice, a onda učenici doma rade nešto kompleksnije za zadaću. U ovom modelu se materijali u digitalnom obliku mogu plasirati unaprijed, učenici ga pregledaju i onda se u razredu rade one kompleksnije stvari”, objasnila je Divjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...