Negativne reakcije na ogradu: Erlić: “O dizajnu možda možemo razgovarati, ali druge opcije nije bilo. Kod ljudi se probudila nostalgija, shvaćam to”

Pogled na tisućljetne bedeme koji su i ponos i vizualni identitet našeg grada, više nije isti.

Na stare kamene gradske zidine koje su nas od davnina branile od osvajača, stavljena je zaštitna ograda.

Kod većine građana izazvala je negativne reakcije, iako se o nužnosti njezina postavljanja intenzivno razgovaralo još od 2018., kada je s Perivoja kraljice Jelene pao i smrtno nastradao mladić.

Svjestan sam da je većina reakcija negativna, svjesni su toga i projektanti, ipak je ograda jedan novi elemenat u prostoru. Žao mi je što je ova intervencija izazvala prijepore kod naših sugrađana, iako shvaćam da su proradile emocije, nostalgija… Nažalost, nije bilo moguće da u sklopu radova ne predvidimo ovu opciju, iako, o dizajnu bismo možda mogli razgovarati, kaže nam Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Neosvojivo srce našega grada pod zaštitom UNESCO-a po završetku radova bit će još pristupačnije građanima. Bedemi postaju isključivo pješačka zona, čime će se mjesto kojeg opasava kulturni dragulj našega grada osloboditi buke i automobilskog zagađenja.

Na nekim dijelovima smo imali jako nizak parapetni zid, nekih 40 centimetara, što nije niti do koljena. Kako se s Muraja miče sav automobilski promet i prostor se otvara za šetače, lako se može dogoditi neka nezgoda. To nismo mogli dozvoliti. Napomenuo bih da ograda nije postavljena cijelom dužinom bedema. Primjerice kod pijace je nemamo, jer je zid bio dovoljno visok. U svakom slučaju, kada ste na Muraju ograda je ispod vidnog polja i sve to skupa ne izgleda onako kako se čini na fotografijama, zaključuje Erlić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...