Pravobraniteljica: “Država je dužna omogućiti vrtić i za djecu nezaposlenih roditelja”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u Točki na tjedan na sve veći problem nemogućnosti upisa u vrtić djece nezaposlenih roditelja, problem koji će se u krizi koja dolazi sve više širiti.

Istaknula je da je riječ o povredi prava djece u predškolskom obrazovanja, na koju u Ured stižu brojne predstavke građana.

„Podsjećam da je u Hrvatskoj na snazi Konvencija o zaštiti prava djece sa zakonskom snagom i da je država dužna roditeljima pružiti pomoć u ispunjavaju odgovornosti“, rekla je.

Nije željela spekulirati jesu li razlog ovakvim odlukama financije jedinica lokalne samouprave, ali u svakom slučaju problem je nedostatak smještaja jer vrtići ne mogu primiti svu djecu.

„Važno je shvatiti da to nije čuvanje djece i nema veze s tim je li roditelj zaposlen ili nije. To je odgojno obrazovni proces, stvaranje potencijala i šansi i jako je važno da svako dijete ima priliku“, poručila je i objasnila da Ured reagira na svaku prijavu, šalje upit tijelima i traže da se riješi. Potom skupne izvještaje šalju Saboru i Ministarstvu, apeliraju na socijalnu osjetljivost.

„Sama nezaposlenost je rizik za dijete, postoji mogućnost da će biti diskriminirana, roditelji nisu u mogućnosti platiti didaktički materijal, osigurati fizičku aktivnost..“, ističe i apelira da se omogući pristup predškolskom odgoju za svako dijete, bez diskriminacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...