Slovenci: “Hrvatska će danas zatvoriti noćne klubove i zabraniti javna okupljanja”

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 na Twitteru je napisao da je Hrvatska pristala zatvoriti noćne klubove, diskoteke i otkazati veće manifestacije.

Slovenija tako tvrdi da Hrvatska uvodi nove mjere koje hrvatski stožer još uopće nije iskomunicirao građanima, no mogao bi to učiniti na presici koju su jutros sazvali za 14 sati.

“Hrvatska vlada je odlučila preuzeti naše uzorke ponašanja i zatvorit će noćne klubove, diskoteke i otkazati veće manifestacije, napisao je na Twitteru Jelko Kacin, glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19.

Dodao je kako su zbog toga prihvatili odluku da Slovenija Hrvatsku ne ukloni s popisa sigurnih država, odnosno s takozvane zelene liste.

Kacin je na presici o koronavirusu još pojasnio ovu izjavu. Kazao je kako slovenski i hrvatski zavodi za javno zdravstvo neprestano komuniciraju i izmjenjuju dobre prakse.

Kacin: Hrvati će zatvoriti klubove i Zrće

“Prema dogovoru među zavodima, i prema dogovorima među predsjednicima vlada, hrvatska se vlada odlučila da će zatvoriti noćne klubove i diskoteke te otkazati velike zabavne događaje, među ostalim i zabave na plaži Zrće”, rekao je Kacin, a prenosi 24ur.

“Trenutno stanje broja zaraženih u Hrvatskoj doista prelazi 10 zaraženih (na 100.000 stanovnika op.a.). Međutim, na temelju podataka, Slovenija nije odlučila Hrvatsku ukloniti sa zelenog popisa sigurnih zemalja”, rekao je Kacin. Pozvao je Slovence u Hrvatskoj da ostanu budni, nose maske i izbjegavaju gužve. Mladim ljudima poručio je da ne improviziraju i da ne pokušavaju sami organizirati zabave sada kada su klupske zabave zabranjene.

“To ne znači da smo odustali od mogućnosti da Hrvatska napusti popis sigurnih zemalja. To samo znači da ćemo pomno nadzirati situaciju”, izjavio je Kacin.

Kako je Kacin rekao u ponedjeljak navečer, analiza slovenskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo pokazala je da Hrvatska trenutno ima više od deset infekcija na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što znači da je premašila kriterije koji su joj omogućili da se i dalje smatramo sigurnom zemljom. Prije toga, Kacin je najavio da će u slučaju prelaska broja od deset zaraženih na 100.000 stanovnika Slovenija biti primorana ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja, donosi Index.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je potvrdio da se Hrvatska otvara prema Srbiji i Bosni i Hercegovine, a odluka bi trebala biti donesena već danas.

U Hrvatskoj su lokalni stožeri danas javili o 39 novih slučajeva koronavirusa, a Nacionalni stožer će presicu održati u 14 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...