U idućih nekoliko dana u Hrvatsku stiže minimalno 160.000 gostiju

Zbog dobre epidemiološke situacije očekuje se i oživljenje jedne od naših najvažnijih gospodarskih grana – turizma. Trenutačno su otvorena 363 hotela te 218 kampova. U prvih 10 dana lipnja ostvarili smo pola milijuna noćenja, a pred vratima je i prvi važniji turistički – produljeni vikend.

Struka se okupila u Splitu da bi na edukaciji za iznajmljivače, kojih je u srednjoj Dalmaciji najviše, još jednom istaknula kako se zbog pandemije bolesti COVID-19 ovoga ljeta odnositi prema gostima.

“Intencija je da se daju što preciznije informacije, jer pitanja je puno, situacija se mijenja iz dana u dan”, kazala je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split za HRT.

“Jako je bitno izbjeći improvizaciju kad se dogode bilo kakvi trenuci ugroze. Ako čovjek ne zna kome će se javiti, ako nema koordinacije – nastane panika”, kazao je Luka Brčić, načelnik Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Aplikacija Enter Croatia pomaže iznajmljivačima

Aplikacija Enter Croatia dvaju ministarstava dodatno pomaže iznajmljivačima jer policija na granicama preuzima odgovornost. Na njima je samo da upozore goste da je ispune na vrijeme radi jednostavnijeg prelaska.

“Oni koji su popunili aplikaciju osigurali su da će taj pregled biti isti kao što je bio prije krize i to je nešto što predlažemo da u svojim turističkim kontaktima predlažete ljudima koji žele doći u Hrvatsku da su aplikacijom osigurali blaži tretman”, rekao je Slobodan Marendić, načelnik Sektora za granicu.

A gosti ipak dolaze. Prvih 10 dana lipnja pola milijuna noćenja, gotovo sve u Istri i na Kvarneru. Dalmacija je i dalje prazna, no sunce će na jugu, čini se, tek zasjati.

U Hrvatskoj imamo nešto više od 65.000 gostiju, a preko aplikacije Enter Croatia imamo najavu u sljedećih nekoliko dana 160.000, a to su samo oni koji su najavljeni kroz aplikaciju. Ima ih još koji nisu ni upoznati s činjenicom da postoji, rekao je Tonći Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Od turističkih zemalja na Mediteranu jedino Hrvatska i Grčka ovoga trenutka zbrajaju dolaske i noćenja. No oprez i odgovornost ostaju prioritet, poruka je iz Splita.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...