Brod će pristajati na rivi! Iz Gaženice na gat pa do Petrčana?: “Skrivali su taj podatak. Ne želimo izgubiti stoljetnu vizuru!”

Preko 70 milijuna kuna dobili smo za obnovu Obale Petra Krešimira IV na potezu od ulaza u lučicu „Foša“ do „Morskih orgulja“.

Rekonstrukcija rive projekt je koji raduje, no kako se u njemu spominje povećanje kapaciteta i proširenje lučkog područja namijenjenog obalnom linijskom pomorskom prometu, u javnosti od početka vlada nelagoda zbog nedoumice hoće li u budućnosti brodovi i trajekti pristajati uz šetnicu s pogledom na arhipelag, otoke i najljepši zalazak sunca na svijetu.
Iz resora smo doznali da riva neće postati prometno mjesto, ali kako se ostavlja mogućnost da u specifičnim okolnostima ovdje uplovi neki katamaran.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća SDP-ov Jure Zubčić upitao je Branka Dukića da mu pojasni kakva budućnost očekuje zadarsku rivu nakon rekonstrukcije?

Obnova rive vrijedna 70 milijuna kuna je točka na “i” prošle Vlade. Znamo svi u kakvom je stanju bila i da je moramo obnoviti. Što se prometa tiče, planira se uvesti brod na obnovljive izvore energije između Gaženice i gata na rivi, a možda i do Petrčana, ne znamo još to sa sigurnošću, kazao je Dukić i tako potvrdio nagađanja.

Jure Zubčić je ljut zbog, kako kaže, skrivanja informacija.

Cijelo vrijeme su skrivali podatak da će se uvoditi brdska linija na gat na rivi. Tražio sam da mi dostave presliku ugovora kako bi znali detaljnije što se planira. Očito je da transparentnosti u tom projektu nema. Uvjeti natječaja za EU fondove je proširenje lučkog područja, pitanje je hoćemo li zbog EU financiranja izgubiti sto ljetnu vizuru naše rive. Gradonačelnik je također spomenuo i kruzere, ne znam u kojem kontekstu, i to je još nejasno na što je točno mislio. Nitko nije protiv obnove rive, ali očito je da smo trebali pronaći druge načine financiranja. S druge strane, također je i upitna profitabilnost linija riva – Gaženica ili riva – Petrčane. Grad mora po ovom pitanju biti transparentan i jasan. Ne smijemo tako olako izgubiti našu rivu, jednu od rijetkih u Dalmacija koja nije krcata katamaranima I štekatima kafića, kazao nam je nakon rasprave Zubčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...