Istraživanje; Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u Europskoj uniji

U zadnjih nekoliko mjeseci, mnogi mladi u dobi od 16 do 24 godine morali su pohađati nastavu preko interneta zbog mjera povezanih s pandemijom koronavirusa.

S obzirom na okolnosti, postavlja se pitanje imaju li mladi potrebne digitalne vještine?

U 2019. godini zabilježeno je kako je 4 od 5 mladih (80 posto) u dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji svladalo digitalne vještine na osnovnoj ili naprednoj razini.

Dobri rezultati i među osobama između 25 i 29 godina

Važno je istaknuti kako je među državama članicama Europske unije Hrvatska imala najveći udio pojedinaca u dobi od 16 do 24 godine s razvijenim digitalnim vještinama – čak 97 posto. Iza Hrvatske su Estonija, Litva i Nizozemska (93 posto) i Grčka (92 posto), pokazuju rezultati Eurostata.

Najslabija razvijenost u kontekstu digitalnih vještina zabilježena je u Rumunjskoj (56 posto), Bugarskoj (58 posto), Italiji (65 posto), Mađarskoj (68 posto) te Latviji i Luksemburgu (75 posto).

Također, u dobi od 25 do 29 godina Hrvatska se nalazi na trećem mjestu s 92 posto osoba s digitalnim vještinama, iza Islanda i Finske, a u dobnoj skupini od 35 do 44 godine nalazimo se na dnu tablice, 64 posto osoba s digitalnim vještinama. Za usporedbu, Island je ovdje prvi s čak 92 posto, piše Index.

Cijelo istraživanje možete pročitati OVDJE.

Bakić: Ako je nešto budućnost, ako je nešto vrijedno – ovo je vrijedno

Na ove odlične rezultate istraživanja Eurostata osvrnuo se na Facebooku i Nenad Bakić.

“Fantastične vijesti za dobro jutro, prema ovom istraživanju hrvatski mladi najbolji u EU po digitalnim vještinama (link u komentaru). Ako je nešto budućnost, ako je nešto vrijedno — ovo je vrijedno.

Kada smo prije 6 godina pokretali Croatian Makers, znao sam da će se ovakve stvari događati, posadili smo šumu … samo šumi treba neko vrijeme da nikne, i učinci će se tek vidjeti”, napisao je.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...