Konstituiran Hrvatski sabor, Gordan Jandroković izglasan za predsjednika

Konstituiran je novi, 10. saziv Hrvatskog sabora, a za njegova predsjednika po drugi je puta izabran Gordan Jandroković (HDZ).

Izborom svog predsjednika, Sabor se smatra konstituiranim.

Jandroković je dobio veliku potporu zastupnika, od njih 144, koliko ih je glasovalo, samo je jedan bio suzdržan, nitko protiv.

Novi predsjednik zahvalio je na iskazanom povjerenju.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za domovinu.

Izvođenjem himne Lijepa naša domovino, odana je joj je počast.

Najava prve sjednice Vlade

– Mandatar za sastav 15. Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković,  dolazeći na konstituirajuću sjednicu, najavio je da će, bude li sve po planu, prva sjednica nove Vlade biti održana u petak.

“S predstavnicima nacionalnih manjina još jednom smo prošli program Vlade i usuglasili se, a sutra ćemo ga predstaviti i krećemo raditi. Ako sve bude po planu, u petak ćemo održati prvu sjednicu Vlade”, izjavio je novinarima prije početka konstituirajuće sjednice Sabora.

Plenković vjeruje da će Sabor dobro funkcionirati

Plenković ne očekuje da će im u radu probleme stvarati činjenica što imaju graničnu većinu od 76 zastupnika i misli da će dobro funkcionirati u mandatu premda im je do jutros ‘visio’ zastupnik HSLS-a Dario Hrebak koji je čekao nalaz testa na COVID-19 koji je na kraju bio negativan. Uvjeren je da je bolje da ima kompaktnu većinu od 76 zastupnika.

Na pitanje očekuje li konstruktivnu ili destruktivnu oporbu, koja je najavljivala kritiku i žestoku borbu u Saboru, kazao je da je to demokracija i zrcalo onoga što su naši građani htjeli da bude Hrvatski sabor u novom sazivu. Mi ćemo razgovarati sa svima, dodao je.

Sastav i program Vlade

Pred Plenkovićem je sutra rasprava o sastavu i programu njegove nove Vlade, a novinarima je kazao da to ne bi trebalo izazivati velike prijepore.

“Predstavit ćemo naš program, on je poznat, temelji se i na unutarstranačkom programu ’Odvažno za Hrvatsku’ i izbornom programu HDZ-a ‘Sigurna Hrvatska’, a dodali smo neke detalje iz programa koalicijskih partnera i usuglasili se oko toga”, rekao je Plenković koji se neposredno pred dolazak u Sabor sastao u Vladi s predstavnicima Kluba nacionalnih manjina.

Rekao je i da su ‘za sada’ svi ministri zdravi osim Ivana Malenice koji bi trebao biti ministar uprave i pravosuđa.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...