Kreće provjera poduzetnika koji su dobili tromjesečni moratorij na plaćanje poreza, evo tko će dobiti otpis duga

Nakon uvođenja karantene više od 90 tisuća poduzetnika dobilo je tromjesečni moratorij na plaćanje poreznih obveza državi, prije svega poreza na dobit, dohodak i doprinose. Tromjesečni moratorij istekao je potkraj lipnja i sljedećih će tjedana sve te tvrtke morati raščistiti svoj dužnički status s državom.

Konačni obračun zaostalih poreznih obveza počet će od idućeg tjedna, nakon što tvrtke dostave potrebne PDV obrasce za lipanj. Obrasci za travanj i svibanj već se nalaze u poreznoj upravi, a prema njima znatan je broj poduzeća (njih oko sedam tisuća) s već odobrenim moratorijem u travnju i svibnju imao pad prihoda manji od 20 posto.

Toliki je pad, podsjetimo, bio jedan od preduvjeta za traženje odgode. Poduzetnici su zacijelo očekivali veće minuse nego što su ih imali te su tako čuvali likvidnost poduzeća. Pred svima koji su tražili odgodu plaćanja tri su moguće situacije.

Male tvrtke s prometom do 7,5 milijuna i padom većim od 50 posto dobit će otpis poreznog duga koji bi, kaže ministar financija Zdravko Marić, mogao uslijediti za desetak dana, donosi N1.

Male tvrtke s padom između 20 i 50 posto neplaćene poreze i doprinose morat će otplatiti u sljedeće dvije godine, bez uračunavanja kamata, dok će tvrtkama s padom prihoda manjim od 20 posto država također ponuditi obročnu otplatu, ali uz kamate.

Veliki sustavi s padom do 50 posto dobit će obročnu otplatu duga, a s padom prihoda većim od 50 posto dio duga će se otpisati, a dio će morati otplatiti proporcionalno minusima. Ministar financija kaže da neplaćene porezne obveze poduzeća za razdoblje od travnja do kraja lipnja iznose 5,3 milijarde kuna.

Trošarine i carine morale su se plaćati cijelo ovo vrijeme, dok su mali sustavi imali pravo i na odgodu plaćanja PDV-a, ako su ga plaćali prema obavljenim isporukama. Daljnjeg produljenja plaćanja poreznih obveza neće biti.

Oreščanin: Pomoć poduzetnicima doseže 70 posto mjesečnih troškova javnog sektora

“Kao što smo i očekivali, siromašna i prezadužena država više nema novca da pomogne poduzetnicima. Važnije je očuvati troškove budžeta i javne uprave, a za ostalo kako bude. Pomoć koja je osigurana poduzetnicima doseže 70 posto mjesečnih troškova javnog sektora i tužna je realnost da za nas država nema više od toga. Počinju otkazi, velike strane korporacije bježe jer je situacija takva da imaš veliku upravu, a za sve što želiš napraviti trebaš dati mito”, komentira osnivač udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

Ministar financija Zdravko Marić odgovara da se proračun maksimalno stavio u funkciju zaštite radnih mjesta, likvidnosti, općenito gospodarstva i funkcioniranja društva.

“Ne možemo zanemariti da treba nekako isplatiti i platiti mirovine, financirati zdravstvo i sve ostale obveze. Mislim da je ovo bila jako dobra mjera, koju su jako dobro prepoznali porezni obveznici. Porezna uprava, kolokvijalno rečeno, neće skakati za vrat, nego će tvrtkama omogućiti obročnu otplatu duga”, kaže Marić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...