Maske postaju obavezne, a Stožer će danas donijeti još odluka, evo o čemu se radi!

Nacionalni stožer kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima. Ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaje Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, kažu naši sugovornici. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere.

Kako doznaje Jutarnji, najkasnije u četvrtak bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Doznajemo da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju.

Nova žarišta

Hrvatska više nema niti jednu županiju bez zaraženih koronom, a trenutačno su bolesne 934 osobe. Prednjače Zagreb i Osječko-baranjska županija. Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatne fešte – svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave.

Najnovije je ono u Kutini gdje se s proslavom diplomskog rada na jednom OPG-u povezuje 12 oboljelih, zbog čega je testirano oko sto osoba, a nalazi za dio njih se još čekaju. Naime, kako doznajemo, na proslavi su bili uzvanici iz više gradova, što također stvara problem. Kako je riječ o mlađoj populaciji, koja u ovom trenu najviše i obolijeva, prošlo je gotovo deset dana dok se nije ustanovilo da je na proslavi bilo Covid-19 pozitivnih, a još uvijek epidemiolozi ne mogu sa sigurnošću tvrditi tko je nulti pacijent.

Koronavirusom je zaražen i ogulinski dogradonačelnik Daniel Vukelja te su zbog toga u samoizolaciji završili gradonačelnik Dalibor Domitrović, kao i dio zaposlenika Gradske uprave. Gradske službe ipak rade te nema zastoja u svakodnevnim poslovima. Vukelja je saznao da je pozitivan danas, nakon testa koji je obavio u srijedu.

“Poštovani sugrađani, moralna mi je dužnost obavijestiti vas da sam pozitivan na koronavirus. Od nedjelje poslijepodne sam kod kuće, tada mi se pojavio prvi znak, povišena temperatura. Sada se osjećam dobro, temperature više nemam, ali apeliram da se svi držimo preporučenih mjera, jer virus je među nama. Nadam se da će ovo zlo ubrzo proći i da ćete ostati zdravi”, napisao je u priopćenju.

Gradonačelnik Domitrović je potvrdio da rade po napucima epidemiologa, obavezno je nošenje zaštitnih maskica i upotreba dezinficijensa, tako da ne bi trebalo biti većih problema u u dostupnosti pojedinih usluga za građane.

Svi koji su u samoizolaciji, na poslu se neće pojaviti do 17. srpnja, ali će biti dostupni na telefon.

Epidemiološka situacija u Srbiji i BiH sve je lošija. U Beogradu su u srijedu objavili da je u posljednja 24 sata u Srbiji evidentirano novih 357 pozitivnih, a jedna je osoba preminula. U BiH je također jedna osoba preminula, a 244 je novozaraženih.

Karantena 

Zbog takvih podataka mnoge europske zemlje još su prije tjedan dana građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihov teritorij moraju u 14-dnevnu karantenu. Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata. Austrija je nedavno za državljane Kosova, Srbije, S. Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantenu pri ulasku na svoj teritorij.

U međuvremenu se epidemiološka situacija u Austriji dodatno pogoršala pa je austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu objavio da na granične prijelaze sa Slovenijom i Mađarskom šalju dodatnih 1800 policajaca te da će putnici u svim autobusima koji ulaze u Austriju bez izuzetka biti pregledani. Zasad austrijske vlasti i mediji Hrvatsku ne spominju kao opasnu zemlju u koju se ne preporučuje putovati. Dapače, hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je tijekom službenog posjeta Austriji javno pozvao građane Austrije da dođu u Hrvatsku na ljetovanje jer je naša zemlja potpuno sigurna. To smatraju i u New York Timesu, koji je Amerikancima objasnio kako je Hrvatska jedina otvorena zemlja na Mediteranu u koju mogu nesmetano ući uz predočenje rezervacije o smještaju.

Drugačiji je pak odnos Slovenije prema Hrvatskoj. Predstavnici slovenske vlade već danima upozoravaju slovenske državljane da dobro razmisle žele li zaista na put u Hrvatsku, a njihovi mediji puni su katastrofičnih vijesti o širenju koranavirusa u Hrvatskoj. U srijedu je objavljeno da je vodeća infektologinja u timu slovenske vlade Bojana Beović prije tjedan dana predlagala da se Hrvatsku stavi na crvenu koronalistu, što bi automatski značilo uvođenje karantene za sve koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju. No u vladi to nisu prihvatili te je Hrvatska stavljena na žutu listu. U srijedu je slovenska vlada donijela odluku da zbog širenja koronavirusa ograničava okupljanja na otvorenom na 10 osoba, što ipak ne vrijedi za kafiće.

Sjeverni susjedi

O zatvaranju granice, odnosno uvođenju karantene za sve one koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju zasad nema najava. U Ljubljani su svjesni činjenice da bi takva odluka prouzročila pravi stampedo njihovih državljana koji se nalaze na odmoru u našoj zemlji. Prema dostupnim podacima, u ovom trenutku je oko 75 tisuća slovenskih državljana na odmoru u Hrvatskoj. Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs u srijedu je kazao kako se ova mjera još ne razmatra, ali bi se u slučaju njezine primjene slovenskim državljanima dalo nekoliko dana da se vrate u Sloveniju i time izbjegnu odlazak u karantenu.

Tijekom proteklih 24 sata u Hrvatskoj je preminula još jedna osoba. Kako doznajemo, riječ je o muškarcu koji je bio na liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Nesretni muškarac, rođen 1949. godine, bio je na respiratoru, a imao je i druge bolesti. Broj preminulih time je narastao na 114.

Potrebu za liječenjem u bolnici ima 91 pacijent, a njih četvero treba intezivno liječenje na respiratoru. Od 25. veljače do danas ukupno je zabilježeno 3325 zaraženih osoba, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...