Okupljanja s više od sto ljudi; Treba popisati goste i javiti se centru 112, sve će provjeravati inspektori i policija

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, prenosi Tportal.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba.

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti.

Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

“Okupljanja zadnjih dana uzrokuju povećani broj oboljelih i u našim novim mjerama smo se okrenuli tome, ali tako da ih nećemo zabraniti već ćemo naglasiti sve epidemiološke mjere koje su do sada polučile rezultate”, kazao je u petar ministar zdravstva Vili Beroš.

Organizatori okupljanja morat će se, rekao je, malo više potruditi da se poštuju epidemiološke mjere i voditi evidenciju o broju i imenima svih sudionika kako bi se olakšao posao epidemiolozima ako ipak izbije zaraza. Također se predviđa veći nadzor okupljanja kako ona ne bi postala izvorom zaraze.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...