Švercali oružje u Zemuniku; U dva stana i kući u Zadru pronađeni spremnici, prigušivači i vojno streljivo

Koncem 2019. otkriveno je da su piloti HRZ-a iz Zemunika u helikopteru prevozili osobe koje se dovode u vezu sa švercom oružja.

Tri mjeseca kasnije otkriven je manjak streljiva u vojnom skladištu, a piloti – instruktori izbačeni iz sustava.

Jučer je DORH podigao optužnice protiv trojice muškaraca povezanih s ovom pričom.

– U optužnici se okrivljenom 43-godišnjaku stavlja na teret da je 7. studenog 2019. u obiteljskoj kući u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima; iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od jedanaest naboja bez ponovnog punjenja ako je spremnik kapaciteta većeg od deset naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od deset naboja, pa stoga spada u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela držao četiri spremnika za dugo vatreno oružje, te više komada raznog streljiva vojnog podrijetla, stoji u optužnici.

Osim njega, optužnicu su zaradila i dvojica državljana Republike Hrvatske (1978. i 1979.) zbog počinjenja kaznenih djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

– Prvookrivljenog 42-godišnjaka se tereti da je 7. studenog 2019. u svom stanu u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima, iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje koje ulazi u kategoriju-A zabranjeno vatreno oružje, te svjestan da je zabranjeno držanje prigušivača namijenjenih oružju; držao pet spremnika za dugo vatreno oružje i više komada streljiva vojnog podrijetla te jedan prepravljeni prigušivač. Drugookrivljenog 41-godišnjaka tereti se da je 7. studenog 2019. u svom stanu u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima, iako svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje koje ulazi u kategoriju-A zabranjeno vatreno oružje; držao jedan spremnik za dugo vatreno oružje na koji je montiran gumeni nastavak te jedan spremnik za kratko vatreno oružje za pištolj, kao i više komada streljiva vojnog podrijetla, kazuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...