U moru kod Paga pronašao dvije protubrodske mine; “Na njih godinama jahte i gliseri bacaju sidro”

Na otoku Pagu pronađene su dvije protubrodske mine. Vrlo vjerojatno datiraju iz Drugog svjetskog rata.

Otkrio ih je Velimir Verzić, podvodni istraživač iz Rijeke.

“Istina je, mogu potvrditi nalaz. Prije nekoliko dana pozvali su me u vezi čudnog objekta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam otišao vidjeti o čemu je riječ”, kaže Velimir za Index pa nastavlja priču:

“Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora s podvodnim skuterom prema uvali na dubini od pet metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model EMC. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje.”

Verzić je nastavio dalje pa nakon novog kilometra udaljenosti pronašao i drugu, koja podsjeća na protubrodsku minu modela UMB.

“Radilo se o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije. Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje s ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu”, dodaje Verzić te nastavlja svoju priču:

“Nastavljam dalje. Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. kolica, odnosno postolje na kojem protubrodska mina inače stoji na ratnom brodu – minopolagaču. Zabilježio sam pozicije, poslikao to i posnimio, uzeo GPS koordinate te se uputio van. Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem u šumu brati gljive teže mi je naći gljivu nego podvodnu minu. Stravično. Svjestan da ih je ostalo iz Drugog svjetskog rata, ali baš toliko?” pitao se podvodni istražitelj iz Rijeke.

Verzić je o svemu obavijestio nadležne institucije, od Policijske uprave ličko-senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ističe da ovo nije očekivao.

“Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se njemačke snage za vrijeme Drugog svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protudesantne operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina”, govori Verzić pa nastavlja:

“Ali da u jednom uronu naletim na dvije? Ono čega se osobno ja užasavam to su sutra ronioci – specijalci MUP-a koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali u moru u moru proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san dok budu deminirali podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 do 500 kilograma TNT-a i jednostavno ne smiju pogriješiti. To su istinski heroji.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...