Nevrijeme može izazvati probleme s disanjem kod nekih ljudi

Novo istraživanje ukazuje da olujno nevrijeme može uzrokovati značajno poteškoće s disanjem kod astmatičara, starijih osoba i onih koji imaju nekih drugih kroničnih, plućnih problema.

Čini se da čak ni smiraj pred oluju nije zapravo baš onoliko miran koliko se misli. Znanstvenici su otkrili da starije osobe prije i tijekom nevremena imaju značajne poteškoće s disanjem.

Dr. Anupam Jena i njegovi kolege sa Medicinske škole na Sveučilištu Harvard napravili su istraživanje koje pokazuje da starije osobe koje pate od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti češće posjećuju ili zovu hitnu pomoć prije i tijekom olujnog nevremena. Znanstvenici su svoje istraživanje objavili u časopisu JAMA Internal Medicine, prenosi tportal.

U istraživanju su sudjelovale osobe starije od 64 godine, no rezultati upućuju kako i mlađe osobe koje pate od dišnih bolesti mogu imati problema tijekom nevremena.

Najveći broj posjeta hitnoj pomoći događa se dan prije olujnog nevremena, a nakon što oluja prođe posjeti opadnu na svoj uobičajen broj.

U pitanju je fenomen poznat kao ‘olujna astma’. Prvi je put zabilježena 1983. u Birminghamu u Engleskoj, a zatim 1987. u Melbourneu u Australiji. Oluje su se tad dogodile tijekom razdoblja visoke količine peludi u zraku.

Val ‘olujne astme’ ponovio se 2016. u Melbourneu tijekom kojeg je preminulo osmoro ljudi, a oko 8000 osoba primljeno je u hitnu pomoć. Nije do kraja jasno zašto se to događa s obzirom da kiša uglavnom ispere pelud iz zraka. Dodatno je zbunjujuće i to što je pelud koji je tad bio u zraku prevelik da bi se lako udahnuo zbog čega se uglavnom zadržavao u sinusima umjesto da nastavi prema plućima.

Znanstvenici pretpostavljaju da hladan zrak nosi pelud i plijesan u oblake gdje vlaga i elektricitet otvaraju spore što ih pretvara u sitne čestice koje zbog veličine ne ostaju u sinusima, već završavaju u plućima. No, dodatni problem je to što pelud ne leti prije oluje, a najveći broj posjeta hitnoj pomoći događaju se baš tad.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...