Bez posla bi moglo ostati 60 tisuća ljudi; Sezona je gotova, ugostitelje i turističke agencije čeka nikad teža jesen…

“Umjesto dosadašnjih 15 milijardi, koliko je bilo, to je devet milijardi kuna prometa. Tih šest milijardi kuna će se napravit reperkusija na način da će doći do otkaza, propadanja firmi, otkazivanja prostora i ekonomski učinak će biti izrazito težak”, rekao je za Dnevnik.hr Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

Zato ugostitelji apeliraju na daljnju pomoć države.

“Za ugostitelje koje spominjete smo produljili mjere potpora da im olakšamo, koliko je moguće, čuvanje radnih mjesta”, rekao je ministar financija Zdravko Marić te je dodao: “Sve to ima svoje financijske reperkusije. Nema ni jedne zemlja koja to može neograničeno financirati.”

Bez konkretne Vladine pomoći, ističu ugostitelji, brojni lokali neće dočekati proljeće. Prema sadašnjim brojkama i parametrima, već ove zime bismo samo u ugostiteljstvu mogli ostati bez 30.000 radnika.

“Mi ne možemo očekivati da ćemo preživjeti zimu bez određenih subvencija. Mi tražimo porezno rasterećenje da možemo raditi jer, ako je nama država oduzela pravo i smanjila kapacitete za 40 posto i nametnula nove standarde poslovanja bez da nam je dala porezno rasterećenje, mi ne možemo očekivati nikakav progresivan napredak u toj djelatnosti”, rekao je Medak.

Vlada za jesen nudi mjere skraćenog radnog vremena, ali sve je više onih kojima takva opcija nije prihvatljiva. Među njima su i vozači autobusa.

“Ona je u potpunosti neprimjenjiva zato što se struktura prijevoza ne može tako organizirati, a i postoji poseban zakon koji ne prepoznaje i ne predviđa takav oblik rada”, rekao je za Dnevnik.hr Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

Ministarstvu rada jučer su poslali zahtjev da im se najesen nastave isplaćivati mjere po istom modelu kao za srpanj i kolovoz jer gubici se, kažu, gomilaju.

“Turizma nema, nema posebnih vožnji, nema povremenih vožnji. Zatvorene su granice, nema linija prema inozemstvu, a ovo što je lokalno je također pod pritiskom pada broja putnika”, rekao je Meštrović.

U problemima i turističke agencije. Za njih je sezona gotova, a čeka ih nikad teže jesen i zima.

“Turističko gospodarstvo se ne može nadati nikakvim ekonomskim efektima sve do četvrtog mjeseca iduće godine. Samom tom činjenicom znamo da je nemoguća održivost i turističkog sektora i putničkih agencija i mjere Vlade su i više nego neophodne”, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Procjene govore da bi u sektoru turizma bez posla moglo ostati i do 60 tisuća ljudi. Ministar Marić jučer je rekao da treba spustiti lopticu i “ne zazivati vruću jesen i val otpuštanja”. Kako god, na Zavodu za zapošljavanje već je 151 tisuća radnika, što je 11.300 više nego početkom godine.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...