Cestitka_Uskrs

Pred Vanjom je Svjetsko prvenstvo u bodybuildingu: “Uvijek me pitaju ‘koliko možeš podići?’. No, moja je disciplina ‘ženstvena’!”

Zadranka Vanja Tokić odlazi na Svjetsko prvenstvo u bodybuildingu. Datum nastupa se približava, pa smo je nakratko uhvatili u gustom rasporedu i upitali kakva su očekivanja od natjecanja na kojem će joj konkurenciju činiti mnoštvo lijepih, snažnih, uvježbanih i ambicioznih žena iz cijeloga svijeta. Ova plavuša u čijem se karakteru i izgledu spajaju terminator i princeza, uopće ne pokazuje nervozu. Štoviše, zdrava doza samouvjerenosti je tu. U Zadar se vraća, kaže nam, sa sve tri medalje!

– Na sreću ovo mi nije prvi nastup, a niti prvo Svjetsko prvenstvo, iza sebe imam već niz natjecanja na državnoj, europskoj i svjetskoj razini, tako da otprilike već znam što me čeka. Očekivanja su najmanje potvrditi prošlogodišnji uspjeh, doniti doma u naš grad tri pehara iz sve tri kategorije, ha, ha. Konkurencija je u ovom sportu, kao i u svim drugim, dobrodošla. Uvijek napominjem da bih ja svima koji stanu na binu dodijelila nagradu, jer to je veliko odricanje, trud i rad kroz čitavu godinu, a nijanse presuđuju.

Uz bodybuilding i danas se veže mnoštvo predrasuda. Na sam spomen tog sporta većina vizualizira muškarce nadljudski napumpanog izgleda i „muškobanjaste“ žene. No, daleko je to od istine. Vanja je najbolji primjer toga da uzeti utege u ruke ne znači izgubiti odlike koje karakteriziraju pravu damu. A što kaže njezina okolina?

– Što se tiče predrasuda, nema ih, barem ono što ja znam. Moja disciplina je “blaži” oblik bodybuildinga, tako da još uvijek prevladava ženstvenost i sklad tijela s definiranim mišićima. Tu je ono vječito pitanje koliko kilograma možeš podići? Moj je odgovor onoliko koliko mi triba, a to nisu težine powerliftera.

Vanja je zakročila u četvrto desetljeće života, ali starenje je ne zabrinjava. Ženama poručuje da nikad nije kasno početi vježbati i učiniti nešto dobro za sebe, prvenstveno svoje zdravlje.

– Ne krijem svoju dob, kao ni da sam majka dvoje djece. To je posebnost ovog sporta, godine nisu granica i nikada nije kasno započeti s brigom o svome tijelu i započeti sa zdravim načinom života. Jer bodybuilding i nije ništa drugo nego način života, kroz cijelu godinu. Ovim sportom bi se bilo dobro početi baviti prvenstveno zbog zdravlja, većina nas radi sjedilački posao ili neki drugi i s godinama istrošimo naše tijelo, a dobar izgled koji dolazi s pravilnim treningom je kako ja volim reći samo “nuspojava”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...