Psiholozi: “Očekujemo porast depresije, za mlade nije normalno sve što se podrazumijeva u koroni”

Sve što se podrazumijeva u adolescentskim i mladenačkim godinama u koroni nije preporučljivo.

Tinejdžerima roditelji više toga zabranjuju, brojne su aktivnosti u školskim sportskim dvoranama, a to utječe na vrlo važan proces stjecanja socijalnih vještina, objašnjava psihologinja prof. Tanja Dejanović Šagadin iz Psihološkog društva Tesa.

– Stariji će se lakše dovijati kako i uz ograničenja imati društveni život, druže se po kućama, na terasama, to neće biti problem sve dok ne zahladi. Zakinuti za socijalni život ostat će mlađi tinejdžeri i dio studenata koji nisu došli u grad studiranja, nego nastavu imaju online i žive s roditeljima. Oni će i financijski biti zakinuti jer ne mogu raditi studentske poslove koji su im inače dostupni – govori prof. Dejanović Šagadin, prenosi Večernji list.

Ipak, mladi uvijek nalaze načina, a uspijevali su se družiti i u ratnim okolnostima. Potreba mladih za socijalnim kontaktima i druženjem ne prekida se ni u vrijeme tugovanja, jer to je jednostavno zahtjev životnog razdoblja u kojem se nalaze, ističe psihologinja.

– Puno ozbiljnije posljedice novog normalnog bit će rezultat tjeskobe i brige zbog neizvjesnosti ove pandemijske priče. Mladi tu doista trpe, od njih se zbog njihove dobi ne očekuje da se brinu pa oni o tome i ne govore, ali svakako se može očekivati više anksioznih i depresivnih poremećaja – navodi. Nedosljednost u provođenju epidemioloških mjera, ali i loša komunikacija onih koji ih donose prema mladima ne pomažu.

– Bilo bi važno da se netko obratio izravno mladima s uputama prilagođenim njima, s manje okrivljavanja. Ne fokusiramo li se i na psihičko zdravlje nacije, posljedice će biti teške Dobar je primjer novozelandske premijerke koja je baš to napravila – ističe psihologinja i dodaje da ni nedosljedne poruke nisu dobre te je važno objasniti zašto u ožujku nismo trebali maske, a sada ih trebamo. Ne stječu socijalne vještine Alternativa ovim restriktivnim vremenima za mlade je virtualna stvarnost – igre, društvene mreže i sl. Na nju su adolescenti i mladi navikli pa im generalno fizičko druženje s vršnjacima nedostaje manje nego što bi nedostajalo nekoj starijoj generaciji u toj dobi, da se pandemija potrefila u vrijeme bez interneta. Posljedično, još će više vremena provoditi pred ekranom, gdje se ne stječu socijalne vještine poput one kako podnijeti pritisak, provokaciju i sl.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...