Telekomunikacijski vještak Lubura: “Hitne službe moraju primiti poziv dokle god i zadnji operator funkcionira!”

Uslijed softverske greške, preko šest sati trajao je kolaps u telekomunikacijama.

U 16.15 sati HT je uspio otkloniti tehnički kvar koji je prouzročio problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge. Kvar je uočen u 10:15 sati, a njegov uzrok je neregularno ponašanje sustava za prijenos signalizacijskih poruka za uspostavu govornih poziva uslijed softverske greške.

Pad sustava Hrvatskog telekoma nikako nije banalan, štoviše pojavio se kao sigurnosni problem zemlje. Satima naši građani nisu bili u mogućnosti dobiti broj 112, odnosno hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce, policiju, gorsku službu spašavanja, pomoć pri nesreći, traganju i spašavanju na moru te pomoć drugih komunalnih, inspekcijskih ili hitnih službi.

Ova situacija povod je da država i HAKOM nađu drugačije načine usmjeravanja poziva žurnim službama. Svjedoci smo da su zadarske interventne službe; vatrogasci, policija i Županijski centar 112 alternativne brojeve putem priopćenja za javnost, medijima javili između četiri i šest sati od početka kaosa. Samo je stvar puke sreće ako u tom dugom vremenskom periodu nije došlo do neželjenih posljedica.

Telekomunikacijskog vještaka Đuru Luburu pitali smo zašto su hitne službe tako kasno reagirale, te zbog čega su toliko “ranjive” na telekomunikacijske kvarove.

“Povijesno uvijek dolazni pozivi prema svim hitnim službama idu preko jednog operatora. To ne mora nužno biti ovaj, može biti bilo koji operator kojeg te službe ugovore i izaberu, pa iako oni imaju izlazne linije prema svim operatorima, problem dolazi kada nije moguće preusmjeriti prema njima dolazni poziv. To je problem kojeg znamo već dugo, ali jednostavno su svi telekomunikacijski sustavi tako posloženi i mislim da je ovaj kvar pokazao da je vrijeme da država, u suradnji sa HAKOM-om i operatorima pronađe drugi način, kako bi hitne službe uvijek mogle primiti poziv dokle god i zadnji operator funkcionira.” kazao je za Antenu Lubura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...