U zadarskom moru gradi se prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj

Umjetni riblji greben uskoro bi se trebao izgraditi u zadarskom moru u sklopu projekta „Adri.SmArtFish“.

Projekt „Adri.SmArtFish“ financira se iz programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, njegova je provedba započela 1. siječnja 2019. godine i trajat će do 30. lipnja 2021. godine. Opći cilj projekta je jačanje uloge priobalnog ribolova na području GSA 17 (sjeverni i srednji Jadran) i to u skoroj budućnosti potičući inovacije unutar konteksta „plavog rasta“ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu. Vodeći partner projekta je talijanska regija Veneto, a jedan od partnera na projektu je Zadarska županija.

Čeka se lokacijska dozvola, a valja spomenuti da je ovo prvi umjetni greben za ribe u Hrvatskoj.

„Prije postavljanja umjetnog ribljeg grebena trebalo je proći dugačak put birokracije, koji nije bio nimalo lagan, te smo često nailazili na razne prepreke, ali u dobroj suradnji s ostalim institucijama i s našim Upravnim odjelom za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove došli smo gotovo do samog kraja, te uskoro očekujemo lokacijsku dozvolu, nakon koje krećemo u realizaciju postavljanja grebena. Nadamo se da ćemo uspjeti do kraja godine postaviti prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj što nas čini iznimno ponosnima“, istaknuo je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.

Umjetni grebeni donose cijeli niz prednosti kao što je smanjenje erozije obale koju uzrokuju valovi, te zaštita obalnog mora od kočara. Inače grebeni su vrlo lako naseljivi za morske organizme i danas se izrađuju od ekoloških materijala koji ne zagađuju podmorje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...