Studentice nagrađene za prototip aplikacije StanCo: “Stan u Zadru je teško naći, a problem su i visok polog, izbacivanje prije ispitnih rokova…”

Predstavljanjem rješenja 12 hackathon timova u kategoriji učenika te studenata i mladih od 18 do 27 godina te proglašenjem pobjednika u zadarskom Kazalištu lutaka završio je program trećeg izdanja My Smart City konferencije i hackathona.

Hackathonci su imali 24 sata da osmisle svoja rješenja na temu kvalitete života. Mogli su se usmjeriti na rješenja za posao (co-working, crowd-funding, digitalni nomadi i rad od kuće) ili na rješenja primjenjiva u svakodnevnom životu (senzori, suživot).

U kategoriji studenata pobijedio je tim studentica Sveučilišta u Zadru “Žene od kamenih pločica” sa StanCo, rješenjem za studentski najam stanova. Za prvo mjesto Tina Ćosić, Ana Gambiroža, Valentina Pjanić i Antonija Golub nagrađene su novčanom nagradom u iznosu od 10 tisuća kuna.

Brige oko učenja, mnogobrojnih obaveza na fakultetu i uobičajena studentska besparica ništa su spram glavobolje koju mladim fakultetlijama zadaje smještaj.

I same opečene lošim iskustvima, u prvom redu “izbacivanjem” iz stanova netom prije ispitnih rokova, a kako bi stanodavac zaradio na turistima, studentice pete godine informacijskih znanosti odlučile su olakšati život kolegama i svim budućim brucošima koji se nađu u košmaru potrage za smještajem.

U Zadru smo već pet godina i sve smo imale raznorazna iskustva. Najprije, kada vidite oglas, često vam se danima nitko ne javlja na mobitel. Kada se napokon javi, kaže vam da je stan na listi čekanja i da će vas nazvati s povratnom informacijom. Stan je u većini slučajeva već iznajmljen i vi morate krenuti dalje u potragu. Naravno, tu je i problem izbacivanja prije ispitnih rokova, priča nam Antonija Golub.

Naša sugovornica odgovara nam kako su stanovi u Zadru u globalu pristojno uređeni, ali među skupljima u Hrvatskoj.

Cijena se u ovih pet godina otkako smo tu značajno povećala. Po glavi morate izdvojiti najmanje 1200 kuna plus režije ukoliko imate cimera, osim ako nećete stanovati u kvartovima koji su loše povezani s Poluotokom. Najveći problem je što većina iznajmljivača traži polog, pa vam je to kada ulazite u stan ne 1200 kuna, već 3 tisuće kuna koje student, razumije se, nema, kazuje Antonija.

StanCo aplikacija trenutno je tek idejno rješenje.

U prototip je fazi. U potrazi smo za osobama koje programiraju, pa ćemo vidjeti. Nadamo se najboljem, zaključuje Antonija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...