Božinović otkrio koliko su inspektori napisali kazni zbog nepridržavanja mjera

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako donošenje novih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa ovisi o razvoju epidemiološke situacije te da se mjere donose kao posljedica nedovoljnog pridržavanja onih postojećih.

“U ovakvoj epidemiološkoj situaciji ključno je da svi shvate važnost održavanja fizičke distance, jer sve nove mjere koje se donose posljedica su nedovoljnog pridržavanja postojećih mjera, prije svega onih osnovnih epidemioloških uputa”, rekao je Božinović na sjednici vlade.

Što se tiče eventualnih novih mjera, dodao je, one će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije, a jedina brana restrikcijama je ograničavanje bliskih kontakata.

Moramo biti svjesni da svaki kontakt u ovakvoj fazi epidemije izvan preporuka sa sobom nosi rizik zaraze, to je, naravno, nošenje maski i održavanje osobne higijene”, rekao je Božinović na sjednici koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

O djelovanju inspektora

Izvijestio je o aktivnostima stožera Civilne zaštite, gdje su inspektori u suradnji s policijom te timovima lokalnih stožera u razdoblju od 23. do 28. listopada izvršili 26.287 nadzora poslovnih subjekata i ugostiteljskih objekata.

“Dali su 1163 upozorenja, a podnesena su 34 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od milijun i 20 tisuća kuna zbog prekoračenja radnog vremena, neisticanja obavijesti o pridržavanja higijenskih mjera te neodržavanja fizičke distance i nenošenja maski za lice”, kazao je Božinović.

Istaknuo je kako je ravnateljstvo Civilne zaštite od posljednje sjednice vlade izdalo 545.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 25,5 tona, u što su uključene maske, rukavice, odijela, dezinficijensi, viziri i termometri.

“U skladištu u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu nalazi se oko 12,9 milijuna različitih artikala zaštitne opreme”, naglasio je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...