Kapović: “Volio bih biti lokalni šerif jer bi to značilo da imam ovlasti poput mojih kolega u Sloveniji, Češkoj…”

Načelnik općine Vir Kristijan Kapović u emisiji Briefing je ustvrdio kako ga je na bavljenje politikom prije 20-ak godina motivirala želja da promijeni percepciju svoga otoka, ali i Zadarske županije i cijele Hrvatske, prenosi Jutarnji.

Otok kojeg se prije 15-ak godina uzimalo za primjer devastacije divljom gradnjom, danas je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, prva u državi po broju gostiju i noćenja.

Kapović tvrdi da ga u politiku nije privukao novac jer se njegova obitelj već 50 godina bavi poduzetništvom. Imali su četiri ugostiteljska objekta u Berlinu, a 1978. su na Viru otvorili prvi privatni hotel u bivšoj Jugoslaviji. I on sam uz načelnički posao ima svoj obrt koji se bavi ugostiteljstvom i turizmom.

Ukupno je, kaže, od kraja 80-ih do 2012. na Viru je srušeno 250 bespravnih objekata, ali bespravna gradnja nije u Hrvatskoj zaustavljena rušenjima nego Zakonom o komunalnim priključcima zahvaljujući kojem se bespravni objekti više ne mogu priključiti na komunalnu infrastrukturu.

„Ja bih volio biti lokalni šerif jer bi to značilo da imam ovlasti poput mojih kolega načelnika općina u Sloveniji, Češkoj, Austriji ili Njemačkoj. Trenutno mi je najveća ovlast imati komunalne redare kojima na terenu treba potpora policije i Državnog inspektorata na čiji rad općina ne može utjecati. Ni policija ni Državni inspektorat ne provode zakone onako kako su napisani“, govori Kapović.

Ističe kako su njegovi politički protivnici okupljeni oko udruge „Vir bez podjela“ protiv njega podnijeli nekoliko stotina kaznenih prijava“ koje su skoro sve odbačene. Otkriva nam i kako su mu više puta razni ljudi nudili mito i sve ih je uredno prijavljivao nadležnim institucijama, ali od DORH-a nikada nije dobio pisani odgovor.

„Policija i DORH za svoje greške i nerad ne odgovaraju nikome. DORH je protiv mene digao 8 kaznenih prijava kao politički pritisak na mene“, tvrdi Kapović.

Smatra da su ovlasti ministarstva turizma veoma skučene što nije dobro s obzirom na visoki udio turističkih prihoda u ukupnom gospodarstvu Hrvatske. Prema njegovim riječima gotovo svi ministri turizma od Veljka Ostojića i Darka Lorencina do Garija Cappellija i Nikoline Brnjac su za svoga mandata posjetili Vir, ali to nikada nije učinila direktorica Turističke zajednica Zadarske županije Mihaela Kadija što pokazuje kako se HDZ-ove županijske vlasti odnose prema njegovoj općini gdje on kao načelnik od 2003. godina predvodi listu SDP-HSS-HSLS koju u općinskom vijeću podržava i HDZ. Iz SDP-a je izašao 2010., ali je, tvrdi, uvijek bio i ostao socijaldemokrat.

Na izborima iduće godine tražit će još jedan načelnički mandat, ali će pokušati osvojiti i što više mjesta u županijskoj skupštini jer smatra da Zadar nije desničarska utvrda kao neki tvrde. Objašnjava kako na parlamentarnim izborima tamo jako dobro prolaze kandidati stranaka ljevice i lijevoga centra, ali je tada izlaznost oko 60 posto, dok je na lokalnim izborima oko 45 posto i tada pobjeđuje HDZ što znači glasači ljevice u većoj mjeri ostaju kod kuće jer očito ne prepoznaju lokalnog lidera kojem bi dali glas. To će on iduće godine pokušati promijeniti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...