Optužnica protiv 7 osumnjičenih za silovanje 15-godišnjakinje još nije pravomoćna!: “Spis je dostavljen Vrhovnom sudu koji odlučuje o žalbi”

Više od godinu nakon što se doznalo da je kazneno prijavljeno sedam mlađih muškaraca od 17 do 19 godina iz jednog mjesta iz okolice Zadra, a koje se sumnjiči da su kroz godinu dana silovali djevojčicu, Večernji list otkriva kako optužnica protiv njih i dalje nije pravomoćna.

Naime pravosuđe i dalje odlučuje o njezinoj pravomoćnosti iako je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, a nakon provedene istrage, 5. svibnja 2020. podiglo optužnicu protiv petorice okrivljenika (2000., 2000., 2000., 2000 i 1999.) te dvojice maloljetnika (2003. i 2001.) zbog počinjenja više teških kaznenih djela protiv spolne slobode.

Pritom su je, piše u kaznenoj prijavi, snimali mobitelom, te snimkama ucjenjivali, a njezin bivši dečko, inače i jedan od osumnjičenih za silovanje, djevojku je nekoliko puta i pretukao.

Tek pet mjeseci kasnije, odnosno 29. rujna, održana je sjednica optužnog vijeća za mladež zbog odlučivanja o potvrđivanju optužnice, no prijedlog je završio na Vrhovnom sudu.

Kako je Večernjem listu istaknula glasnogovornica zadarskog županijskog suda Dijana Grancarić, nastavak sjednica povodom odlučivanja o optužnici nije zakazan zato što je optužno vijeće za mladež odlučilo o prijedlogu jednog od branitelja okrivljenika za izdvajanje određenih dokaza kao nezakonitih, a na to rješenje je uložena žalba.

“Spis je s rješenjem i žalbom dostavljen Vrhovnom sudu RH, koji će odlučiti o žalbi, a nakon toga spis vratiti Županijskom sudu kada će biti zakazan nastavak sjednice optužnog vijeća povodom odlučivanja o optužnici ŽDO Zadar u navedenom kaznenom predmetu”, tvrdi Grancarić.

Prema kaznenoj prijavi zlostavljanje je počelo kada je imala 15 godina, a trajalo do žrtvine šesnaeste godine. Od sedam zlostavljača policija je privela petoricu koju je potom sudac istrage pustio nakon ispitivanja uz mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom. Poslije brojnih prosvjeda novo sudsko vijeće ih je pritvorilo i pušteni su nakon što su svi ispitani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...