Za pad prometa od najmanje 40 posto 2800, a za 60 posto 4000 kuna po radniku…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović održali su konferenciju za novinare o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Plenković je na početku podsjetio na sve mjere koje je Vlada napravila kako bi pomogla gospodarstvenicima i očuvala radna mjesta u ovoj “po mnogočemu izazovnoj 2020. godini”. Istaknuo je da je u svijetu zaraženo više od 40 milijuna ljudi, što je duplo više od stanja 10. kolovoza ove godine.

“Cilj je da mjere pojednostavimo i omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njome biti obuhvaćene”, rekao je Plenković, donosi N1.

Prva mjera – skraćivanje radnog vremena

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto, smanjuje se dokumentacija koju treba podnijeti, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste na 2800 kuna, rekao je premijer.

Druga mjera – stupnjevanje potpore sukladno padu prometa

Druga mjera, koju je Plenković nazvao i najvažnijom, odnosi se na uvođenje stupnjevanju potpore sukladno padu prometa. “Primjerice, potpora od 2000 kuna po radniku za pad prometa od najmanje 40 posto”, rekao je Plenković, dodavši da stupnjevanje ide do 4000 kuna, i to u slučaju kad promet padne 60 i više posto.

“Korisnici potpore oslobađaju se i plaćanja doprinosa”, rekao je.

“Ostavljamo iznimku za sektor kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, poput, primjerice, sektora usluga hrane i pića. Oni će vidjeti što im je povoljnije”, rekao je Plenković.

Dodaju se sektori biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo te usluge povezane s putničkim i vodnim prometom, u što je obuhvaćen i povremeni prijevoz.

Upitan hoće li gospodarstvenici koji koriste Vladine mjere smjeti otpuštati radnike, Aladrović je rekao da će zaprimiti prijedloge predstavnika sindikata i HUP-a.

“Generalni smjer za koji smatramo da je pravilan je da naravno za one djelatnike za koje se mjera koristi ne može doći do otpuštanja. Jedan dio neslaganja između dva zastupnika interesa je oko toga je li dopušteno poslovno uvjetovano otpuštanje radnika, a to ćemo dogovoriti ovih dana”, rekao je Aladrović, prenosi N1.

Mjera se primjenjuje od 1. listopada do kraja godine, rekao je Plenković.

“Po našim izračunima, ukupan trošak svih mjera bi trebao biti između 300 i 350 milijuna kuna. Temeljni cilj je očuvati radna mjesta kod onih poslodavaca kod kojih je zbog pandemije došlo do privremenog smanjenja opsega posla”, rekao je Plenković.

Mjere bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine, kazao je Plenković odgovarajući jučer na pitanje novinara o prestanku moratorija na ovrhe.

“Mi smo pokazali koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta za naše sugrađane i zaposlenike u privatnom sektoru. Vlada je učinila sve da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna, i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni”, kazao je Plenković.

“Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju”, zaključio je Plenković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...