Dožupan Šime Mršić o prosperitetu zadarskog kraja: “Zeleno gospodarstvo i visoka stopa zaposlenosti osnovni su ciljevi!”

Iako medijski manje eksponiran od svojih radnih kolega, tih i nenametljiv, ali odlučan, radišan i odgovoran, zadarski dožupan Šime Mršić na sutrašnjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u ostvaruje još jednu ambiciju.

Uz podršku gradonačelnika Ivana Kneza bori se za mjesto prvog čovjeka Gradskog odbora HDZ-a Biograd.

Kako bismo bolje upoznali ovog diplomiranog agronoma koji je i prije funkcije dožupana bio aktivan u političkom životu „kraljevskog grada“, porazgovarali smo o aktualnim temama poput borbi protiv korone, demografskoj i gospodarskoj perspektivi našeg kraja, ali i neizbježno, položaju poljoprivrednika radnika u vremenu jačanja politika uvoza i niskih cijena domaće robe.

Među prvima ste odali počast žrtvama Vukovara, posjetili ste i Škabrnju. Je li, unatoč epidemiološkim mjerama, Dan sjećanja protekao dostojanstveno?

Zadarska županija svake godine odaje počast žrtvama u Vukovaru. Osim što nas vežu tragični događaji koji su se dogodili  istoga dana u Škabrnji i gradu heroju, uz Vukovar nas vezuje ljubav i zajedništvo koje nas je vodilo tih najtežih dana što nam treba ostati trajna nit vodilja zauvijek. Unatoč epidemiji i mjerama koje su na snazi mi smo se prema preporukama Nacionalnog stožera žrtvama poklonili dan ranije, a sam Dan sjećanja je protekao uistinu dostojanstveno, naravno u skladu s trenutnim epidemiološkim uvjetima.

Koji su projekti i postignuća važna za zadarski kraj oni kojima se najviše ponosite iz perspektive dožupana?

Prvenstveno s nizom dobrih projekata koji su u realizaciji, a u velikoj mjeri su financirani iz EU fondova. Ribarske i trajektne luke, poduzetnička infrastruktura, izgradnja vodovoda i odvodnje, sustavi navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, sveučilišni kampus, brojni kulturni spomenici…, sve to gradi se na području Zadarske županije zahvaljujući sredstvima iz Europskih fondova i po tome smo jedna od najuspješnijih županija. Tu svakako moramo pohvaliti jedinice lokalne samouprave na ustrajnosti, kao i županijsku razvojnu Agenciju Zadra Nova koja je regionalni koordinator te uz svoje projekte, pomaže našim gradovima i općinama u pripremi i provedbi projekata.

Gdje vidite Zadarsku županiju na karti Hrvatske danas? Držite li da je naš kraj ugodan i perspektivan za život?

Zadarska županija je sasvim sigurno jedna od najperspektivnijih hrvatskih regija. O tome svjedoče brojni pokazatelji, prvenstveno gospodarski. Do korona krize bilježili smo uistinu impresivne brojke, a vjerujem da će se one nastaviti čim se situacija smiri. Strateška vizija naše županije uključuje razvoj gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama; promicanje zelenijeg, konkurentnijeg gospodarstva temeljenog na učinkovitom korištenju resursa te poticanje ekonomije visoke stope zaposlenosti.

Bili ste nominirani za mjesto državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede. Kao diplomirani agronom, kako ocjenjujte položaj malog poljoprivrednika u Hrvatskoj? Jeste li, kao dožupan, zadovoljni razvojem iste u našem kraju?

U posljednjih nekoliko godina na području Zadarske županije dogodila se prava revolucija poljoprivrede i agroturizma. Sve je više OPG-ova i malih poljoprivrednih proizvođača koji na tržištu nude svoje proizvode, a poseban iskorak doživio je sektor vinarstva. Tome je zasigurno pridonijelo strateško promišljanje, kako županije tako i samih proizvođača. Sadašnji rezultati svakako ohrabruju, ali moramo se svi zajedno potruditi da napravimo dodatan iskorak. U prvom redu – intenzivnije raditi na povezivanju uljara i ugostiteljskog sektora kako bi se u našim restoranima u što većoj mjeri posluživali domaći proizvodi. Zadarska županija je pokrenula aktivnosti u tom pravcu i održani su već sastanci s ugostiteljima i proizvođačima, a sve to kako bismo ih povezali u zajedničkom cilju – promocije našeg kraja kao eno-gastro destinacije, a TZ Zadarske županije napravila je i prigodan letak s lokacijama OPG-ova u kojima se mogu kupiti lokalni proizvodi i kušati domaći specijaliteti. Pored toga smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koje imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Uz izgradnju tri velika sustava navodnjavanja za koje smo dobili EU sredstva, kroz potpore za ruralni razvoj ulažemo značajna sredstva u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih agroturističkih gospodarstava. Vjerujem da poljoprivreda ima budućnost kako u našoj županiji tako i u Hrvatskoj općenito.

Živite u Biogradu. Kakva je tamošnja političko socijalna situacija i u kojim područjima vidite mjesta za napredak drugog po veličini grada u našoj županiji?

U gradu Biogradu u proteklom je razdoblju realiziran niz kvalitetnih projekata koji će značajno podići kvalitetu života naših stanovnika. Sve to rezultat je kvalitetnog i promišljenog rada gradske uprave te zajedništva i vizije. Želja mi je da se Grad Biograd nastavi razvijati u pravcu ugodne sredine za život, a sve aktivnosti koje provodi lokalna samouprava, uz pomoć Zadarske županije i Vlade RH idu u smjeru da uistinu stvaramo grad po mjeri čovjeka.

Koordinirali ste i bolnicom u Biogradu koja je danas prenamijenjena za COVID pacijente. Jesmo li se kao županija uspjeli dovoljno dobro spremiti za vrhunac epidemije kojem svjedočimo?

Stožer civilne zaštite Zadarske županije na čijem je čelu moj kolega Šime Vicković od prvoga dana radi aktivno i temeljito i uistinu možemo reći da smo zbog toga uvijek bili korak ispred drugih. Naše stručne službe rade svoj posao predano i odgovorno, a situacija je trenutno bolja nego u drugim krajevima Hrvatske, a nadamo se da će tako i ostati. Svim stanovnicima Zadarske županije zahvaljujem na odgovornosti i strpljenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...