Fuzul nakon sjednice Gradskog vijeća Biograda: “Dužni smo toliko da nam ni unuci neće isplatiti dugove”

Ante Fuzul, dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, uputio je priopćenje javnosti kojeg objavljujemo u cijelosti:

“Kao i obično, svaka tri mjeseca, unutar zakonskog roka, održi se sjednica Gradskog vijeća grada Biograda na Moru putem videokonferencije, te smo po tome jedini u Županiji koji održavaju sjednice tako. No, ima to neke zanimljivosti, pa Vam se recimo desi da i pas zalaje tijekom sjednice, vjerojatno da postavi svoje pitanje, ali ne dobije odgovor jer nitko nije razumio pitanje. I ona koja smo postavili normalnim govorom gradonačelnik nije baš odgovorio onako kako smo mislili, jer ako postavimo pitanje troškova putovanja u Rim, ili troškove za projekt POS-a, a dobijemo demagogiju o važnosti samog putovanja ili kako gradonačelnik nije kriv za probleme s POS-om iako ga nitko to nije pitao, sve je jasno. Na primjedbe takvog sadržaja, odgovara da su dogodine izbori, pa da se kandidiram i da ako postanem gradonačelnik da ću i ja onda moći putovati kao gradonačelnik. Žao mi je što ću ga razočarati, kandidirat ću se, postat ću gradonačelnik ako to građani odluče, a ne trebam biti gradonačelnik da bih putovao, ne trebaju mi za to novci građana Biograda.

Druga priča koja je na sjednici plijenila moju pažnju je izvršenje proračuna od 8,29% ili smiješnih 20,5 milijuna od planiranih 247,4 milijuna. Kad smo prilikom donošenja proračuna govorili da se ne može planirati 70 milijuna kuna po osnovi komunalnog doprinosa i naknade, samo što nas nisu proglasili glupima. Realni je prihod po toj osnovi već godinama 9-10 milijuna kuna i prikupljeno je u 6 mjeseci oko 4,28 milijuna što je malo manje nego prošle godine za isto razdoblje, pa nam nije jasno otkud plan od 70 milijuna – a takvih stavki ima još.

Kad pogledamo rashode imamo što vidjeti. U prvih 6 mjeseci grad je stvorio novi minus od 10,3 milijuna kuna, a gradonačelnika ni nije bilo na poslu. To ga očito nije spriječilo da troši. Dug grada Biograda je po predočenim podacima između 70 i 80 milijuna kuna (dug iz prošle godine je oko 30 milijuna, uz novih 10,3 milijuna, kreditna zaduženja u visini 35 milijuna te dodatnih 5 milijuna po osnovi mogućih negativnih ishoda sudskih postupaka, pa zbrojite).

No, po riječima gradonačelnika grad stoji financijski odlično, nikad bolje. Toliko dobro da je zbog tog dobrog stanja skinuo Sportskoj zajednici 800.000 kuna u rebalansu. No zato se rade zidovi na Dražici, a u isto vrijeme su se radili i na Viljišnici kod rančeva. No, ja vjerujem da se radi o slučajnosti. Iznos dodan za gradnju zidova je oko 700.000 kuna, pa sportašima grada, ako vam je potrebno dodatnih sredstava za vaše potrebe, po uzoru na neke pronađite kamen. Kad grad stoji tako dobro što se tiče financija, kako to da nam se obraćaju građani koji pitaju kad će grad isplatiti pomoć pri nabavi školskog pribora od 700 kuna predviđenu za isplatu na početku školske godine. Na sjednici sam ovo dobro stanje prikazao s pločama po kojima smo nadaleko poznati, ali sam malo promijenio tekst na njima i on glasi ovako:

„Hvala vam na povjerenju i glasovima koje ste mi dali.

Glupani glupi, zadužio sam vas tako da ni vaši unuci neće uspjeti isplatiti dugove.”

I za kraj, najvažnije pitanje jer u gradu nema drugih problema su promjene imena škola i vrtića. Prihvatili su izmjene imena srednje škole iz Biograd u Dr. Franjo Tuđman, osnovne škole Biograd u Dr. Ivo Pilar, te dječjeg vrtića Biograd u Ivanu Brlić Mažuranić, koja je prema gradonačelniku pisala bajke. S obzirom na to da on očito živi u jednoj bajci, ne vidi da u gradu nema nogostupa, da je ulica prema srednjoj školi takva da djeca (280 učenika) da joj je odavno trebala rekonstrukcija, po kiši je posebna draž jer se od lokvi i blata teško može doći čist i suh. No, njegova ulica ima nogostup, pa vjerojatno misli da i ostale imaju. Vrtiću pak kronično nedostaje dodatnog prostora za smještaj djece, osnovnoj školi nedostaje nekoliko učionica da bi djeca mogla ići u istoj smjeni. No, kao što rekoh, riješeno je najvažnije pitanje, promijenjena su imena škola i vrtića u gradu iz bajke Šuma Striborova.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...