Uljara u Vrsima do sada je preradila preko sto tona maslina; “Iznenađeni smo potražnjom”

„Mrtvi dan, skale van“ – stara je izreka kojom se u prvim danima studenog označava početak berbe maslina u Dalmaciji. Maslina je jedna od najstarijih namirnica, poznata preko pet tisuća godina, podrijetlom s grčkog otoka Krete. Stablo je zbog svojih karakteristika postalo simbolom mira, vječnosti i zdravlja, a u Grčkoj kulturi simbolizira pobjedu. Može dostići visinu od tri do trinaest metara, a može dati od petnaest do četrdeset kilograma maslina.

Nakon berbe, slijedi prerada i gotov proizvod – maslinovo ulje. Zbog velikog broja maslinika, a nedostatka uljara u okolici, obitelj Predovan iz Vrsi odlučila se na pravi, poduzetnički pothvat. 2014. godine otvorili su jednu od najsuvremenijih i najmodernijih uljara na zadarskom području, a kako se dobar glas daleko čuje, postali su u kratko vrijeme i jedni od najpoznatijih prerađivača maslina u županiji i šire. Vlasnik Saša Predovan ističe kako je do otvaranja uljare došlo potpuno slučajno.

– Uljaru smo otvorili prije šest godina igrom slučaja. Godinama sam planirao pokrenuti seoski turizam u Vrsima i unutar poslovnog plana zamislio sam malu, obiteljsku uljaru. Inače se bavim ugostiteljstvom na otoku Silbi i nakon nekog vremena shvatio sam kako bi bilo praktički nemoguće oba posla istovremeno obavljati kvalitetno i profesionalno. Odustao sam od seoskog turizma ali je želja za otvaranjem male, obiteljske uljare ostala prisutna, govori Predovan te napominje kako se i plan male obiteljske uljare s vremenom izmijenio.

– Počeo sam se aktivno informirati o načinu rada, potrebnoj kvadraturi prostora i tehničkim detaljima i s vremenom je plan male, obiteljske uljare prerastao u pravi pogon koji u jednom trenutku može preraditi 1650 kilograma maslina, objašnjava vlasnik.

Do sad su preradili preko sto tona maslina, što im predstavlja rekord od početka poslovanja, a iz godine u godinu moderniziraju i nadograđuju strojeve za što bolju kvalitetu i uslugu.

– Ugodno sam iznenađen ovogodišnjom potražnjom te smatram kako je ova godina najbolja i najintenzivnija od otvorenja. Prije nekoliko dana, ekipa iz Skradina je kod nas došla preraditi masline po preporuci svojih prijatelja i bili su veoma zadovoljni načinom obrade i kvalitetom ulja. Raduje me kad ljudi prepoznaju naš trud i rad koji svakodnevno ulažemo u posao koji je postao dio nas, zaključuje vlasnik Saša Predovan.

Ove godine vrata uljare su otvorili 10. listopada, a nadaju se kako će barem do sredine prosinca biti potražnje za njihovim uslugama. U projekt uređenja i opremanja najsuvremenije uljare, Predovan je uložio preko dva milijuna kuna, od kojih je 750 tisuća kuna kredit HBOR-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...