U studenom 83 posto manje gostiju u Zadru; Paleka o sezoni 2021.: “Iznenađujuće je da uopće ima turista u gradu. Morat ćemo ulagati ogromne napore da bismo se vratili na staro”

Pandemija je oslabila gospodarstvo svih zemalja, a posebno pogođene su one države koje imaju značajne prihode od turizma.

Ljeto 2020., suprotno svim očekivanjima, pokazalo je da je hrvatski turizam kao rijetko koji u Europi otporan na koronakrizu.

Ipak, turistička je industrija zbog smanjenja mobilnosti, primjene strožih mjera i značajnog porasta broja zaraženih u post i zimskoj sezoni doživjela težak udarac.

Prema aktualnim podacima koje smo dobili iz Turističke zajednice Grada Zadra, u mjesecu studenom brojimo 83 posto manje dolazaka gostiju nego u istom periodu lani.

Od 1. do 25. studenog stiglo nam je 2.642 turista, 83 posto manje nego lani kada ih je bilo 15.468. Zabilježeno je 2.326 dolazaka, također 83 posto manje nego u 2019. godini. Ostvareno je 9.453 noćenja, što je 67 posto manje nego u istom periodu lanjske godine.

Od početka godine, zaključno s 25. studenim, na području svog djelovanja bilježimo ukupno 178.954 dolazaka i 884.957 noćenja. Usporedo s istim razdobljem lani, bilježimo pad turističkog prometa od 70 posto u dolascima i 57 posto u noćenjima. Naime, lani je u zabilježeno 602.820 dolazaka i 2.070.494 noćenja, kazuju nam iz TZ-a.

Prema aktualnim podacima, dana 26. studenog na području Zadra bilježimo 227 gostiju, 117 stranih i 110 domaćih.

Usporedno s istim danom u 2019. godini, prema sustavu eVisitor, bilježi se pad od 62 posto, kazuju iz TZ-a. Naime, lani je na taj dan zabilježeno 596 gostiju.

Osim domaćih gostiju, najviše nam stižu oni iz susjedne Bosne i Hercegovine i na iznenađenje, turisti iz SAD-a.

Na dan 26. studenog imamo 110 turista iz Hrvatske, 21 iz Bosne i Hercegovine, 18 iz SAD-a, 13 iz Austrije i 10 iz Srbije. Slijedi Njemačka iz koje je došlo devet turista, šest iz Poljske, šest iz Ukrajine, četiri iz Italije i također četiri iz Švedske.

Iznenađujuće je da uopće ima turista u gradu s obzirom na globalnu pandemiju i trenutnu situaciju u prometu i vezama, komentar je Maria Paleke, prvog čovjeka zadarskog turizma na trenutačnu situaciju.

Jedno je sigurno. Hrvatska više ne može igrati na kartu “corona free” destinacije. Pravi oporavak turističkog sektora, sve se češće može čuti u stručnim krugovima, počet će kada se pojavi cjepivo za koronavirus.

Čeka nas najkonkurentnija sezona ikad na globalnom nivou. Turizam i putovanja su proteklih desetak godina imali ogroman rast, postali su dosad nezabilježen ekonomski zamašnjak. Sigurni smo kako će se širom svijeta i Mediterana ulagati ogromna sredstva i napori u povratak na staro i rast posjetitelja. Stoga će i u Hrvatskoj svatko na svom području morati dati maksimum, Turistička zajednica po pitanju promocije i vidljivosti destinacije, a ostali subjekti, bilo u privatnom sektoru ili javne službe i tvrtke, morat će napraviti ogroman napor kako bismo bili konkurentni, kvalitetni i privlačni jednom kad se ovoj noćnoj mori s pandemijom počne nazirati kraj, mišljenja je Paleka.

Ryanair je za sezonu 2021. otkazao čak 11 letova prema Zračnoj luci Zadar. Direktor Turističke zajednice odgovara koliko će se to reflektirati na domaću turističku djelatnost?

Pregovori sa svim niskobudžetnim aviokompanijama na samom su početku, a odvijaju se u okviru strateških projekata Ministarstva turizma i HTZ-a. Čak i u standardnim godinama ti su pregovori dugotrajni i ovise o puno faktora, a ove godine pogotovo. Intencija je, naravno, vratiti turistički promet na standardne veličine i vrijednosti, i to u čim bržem roku, ali uzevši u obzir nove momente na tržištu i mogućnosti u sklopu strateškog promišljanja, zaključuje Paleka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...