Zaposleni u školama kreću u novi prosvjed: “Stvari su izmakle kontroli, stožer je izgubio povjerenje”

Online nastavu uvode Međimurska, Varaždinska i Osječko-baranjska županija, a prelazak je najavila i Primorsko-goranska. Čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić gostujući na N1 televiziji rekao je da je stanje u školstvu poprilično teško jer je s ponedjeljkom oko 700 učitelja i nastavnika u samoizolaciji, a malo manje od 600 ih je zaraženo.

‘Sve se to reflektira na one koji još rade – od onih koji su u školama traži se da rade još više’, kaže Stipić.

Navodi kako je njihov sutrašnji prosvjed u znaku broja četiri – četiri ključna problema, četiri govornice – a želja im je, kako kaže, otvoriti dijalog s prosvjetnim vlastima koje se već dugo oglušuje na njihove naše zahtjeve.

‘Naime, rad na koji smo krenuli prije tri mjeseca, traži neka nova rješenja. Pisanim putem ministru smo poslali plan što bi trebali napraviti, ali odgovori nismo dobili’, rekao je.

Jedan od problema je problem paralelnog rada – nastavnici prijepodne rade u školi, a poslijepodne online.

‘Oni se sve teže mogu udovoljiti toj obvezi koja im je stavljena. Svaki rad bi trebao biti reguliran. Ovdje je to i manji problem, veći je što nastavnici ne mogu kvalitetno raditi jer su preopterećeni.’

Kao drugi problem navodi slanje nastavnika u samoizolaciju, zbog čega im se plaća smanjuje za otprilike dvije trećine.

Treći problem je, ističe čelnik sindikata Preporod, refundacija osobnih troškova – sve više ih radi od kuće, koriste svoja računala i sami plaćaju internet.

Problem zapošljavanja čistačica navodi kao četvrti problem zbog kojeg će sutra prosvjedovati.

‘Škole bi mogle biti zatvorene jer nećemo imati spremačica. Postojeće osoblje radi sve više i više. Ministarstvo na kapaljku daje dopuštenja za nova zapošljavanja’, kaže Stipić pa poručuje:

‘Sutra želimo poslati poruku da se prosvjetne vlasti moraju pokrenuti.’

Stipić je rekao kako će prosvjedovati pod maskama, ali poruke neće biti maskirane.

‘Jasno ćemo zahtijevati da nas resorni ministar primi’, poručuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...