“Bilo jednom u Zadru”; Iz starih fotografija i razglednica doznajte kako je izgledao život u našem gradu prije više od sto godina

Danas u 17 sati u prostorijama Zajednice Talijana Zadar bit će otvorena izložba fotografija “Bilo jednom u Zadru” autora Ettorea D`Aca i Ive Kalajdžića .

“Namjera ove izložbe je malo odškrinuti vrata prošlog vremena te pokušati upoznati naše mlade i stare sugrađane sa barem malim dijelom onog kako je naš grad izgledao potkraj XIX. stoljeća pa do sredine XX. stoljeća, kad je nažalost u razornim bombardiranjima nestalo četiri petine gradske jezgre na zadarskom poluotoku. Ondašnje lice grada nepovratno je nestalo.

Na sreću ostao je velik broj fotografija, razglednica i vinjeta nestalog grada koje svjedoče o tadašnjem izgledu Zadra, stanovnicima i načinu života. Kao i ljudima koji su ga pohodili iz njegovog zaleđa i sa otoka koji mu gravitiraju. Zadar kroz ta vremena bio je sjedište namjesnika Dalmacije, glavni grad Dalmacije, administrativno središte, sjedište nadbiskupije,  mjesto trgovine i grad sa jakom proizvodnjom pića i likera od kojih je svjetski poznat liker Maraskino. Uspostavljene su dužobalne brodske pruge i hidroavionske linije koje su Zadar povezale sa Europom.

Gradske vinjete i razglednice starih zadarskih fotografa svojim brojnim motivima, bez riječi ipak pričaju priču o novom mostu, kazalištu, novim ulicama i trgovima, o novoj rivi sa nizom višekatnih zgrada izgrađenih na mjestu nekadašnjih bedema i bastiona koji su kroz burnu povijest branili grad. Otvaranjem grada 1868. godine ka moru, te maestralom nošenim svježim zrakom sam grad počinje disati punim plućima.

Na ovoj izložbi pored postava od preko 80 starih fotografija grada i ljudi tog vremena sa prelaza stoljeća, njima uz bok donosimo i niz od 30 novo snimljenih fotografija (autora Ettore Daco & Ivo Kalajdžić) s motivima istih prostora današnjeg Zadra, a sve da bi Vam upotpunili sliku našeg grada. Našem pozivu odazvala se i Zadarska umjetnica Ada Duka da sa postavom svojih kreacija haljina koje predstavljaju Zadarske crkve i zdanja uljepša izložbu. Na kraju kao šlag na torti i veselje svima, a posebno najmlađim posjetiocima, postavljene su velike jaslice koje tradicionalno izrađuje naš član Ettore Daco.”

Ivo Kalajdžić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...