Božinović: “Policija neće upadati u stanove, ali u određenim situacijama može intervenirati”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za medije govorio je o novim mjerama i sastanku sa županima.

“Bilo mi je drago čuti da se sve više građana pridržava epidemioloških mjera, što su rekli župani. To je dobar znak da situacija u EU i Hrvatskoj svima postaje jasna, da ovakve brojke, po pitanju hospitaliziranih, a i preminulih utječe na ponašanje ljudi”, rekao je Božinović na novinarsko pitanje o pridržavanju mjera.

Uslijedilo je pitanje o cjepivu, odnosno o količinama, na što je Božinović rekao kako se cjepivo dostavlja u cijelu EU i kako će se raspoređivati razmjerno. Na pitanje hoće li cijepljenje biti obavezno rekao je kako još nismo u toj fazi, ali je naglasio i kako je potrebna procijepljenost od 70 posto kako bi cjepivo bilo učinkovito.

Postavilo se pitanje o kaznama, odnosno hoće li se ljude prvo upozoravati na kršenje mjera ili će se odmah ići na kazne.

“Sigurno je da će se ići na upozorenja. Nije poanta da se nekoga kazni, nego da ga se upozori, da masku nosi i da je nosi pravilno. Ipak, vidimo da je sve manje onih koji ne vjeruju u virus i koji se ne pridržavaju temeljnih epidemioloških mjera”, rekao je i dodao kako je policija tu i da upozori.

Dodao je kako nitko nikome neće upadati u stan.

“Dom je zaštićen ustavom, ali policija može i danas na dojavu, posebno za kršenje javnog reda i mira, intervenirati tako da izađe na teren. Iskustvo je da građani u najvećem broju slučajeva surađuju”, kaže i dodaje kako nikome nije ni u primisli da se novim mjerama uvodi nekakva represija. Dodao je kako u provedbi zakona sudjeluje i policija i civilna zaštita i inspektorat te kako se za svaku situaciju može pronaći rješenje.

Vezano za odluku na granicama, koja vrijedi do 15. prosinca, kaže kako se takve odluke uvijek donose na dva tjedna da bi se vidjelo hoće li doći do promjene, a po isteku tih 15 dana se produžuje važnost. “Mislim da nije realno očekivati neke promjene nakon dva tjedna”, dodaje.

Na pitanje hoće li stožer promijeniti upute i dozvoliti kafićima da poslužuju kave gostima ispred kafića, odgovara da se ima do 21. prosinca da se vidi učinak mjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...