Capak o cijepljenju u Hrvatskoj: “Računamo da ćemo to riješiti u tjedan dana”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Novi dan govorio je o planovima za cijepljenje protiv covida u Hrvatskoj.

“EU je u sklopu zajedničke nabave za sve zemlje pokrenula sklapanje ugovora sa 6 proizvođača. Pfizer je došao kao treći. Naručili smo od njih milijun doza, a kasnije su nam rekli da će stići u tranšama po 125.000 kad se cjepivo registrira. Europska agencija će najkasnije 29. 12. objaviti svoju evaluaciju”, rekao je.

“Ne znamo kad će doći druga doza pa je bolje da sad cijepimo 62.500 ljudi, pa onda iste s drugom dozom nakon tri tjedna. Prioritetni su zdravstveni djelatnici koji dolaze u kontakt s covid bolesnicima, korisnici domova za starije i kronični bolesnici”, dodao je.

“Paralelno ćemo dobiti AstraZeneca i Moderna cjepivo koji se očekuju u prvom tromjesečju iduće godine. Još nismo sigurni, ali do 5. ili 6. mjeseca bismo trebali imati kompletne tranše cjepiva i do kraja proljeća bismo mogli cijepiti čitavo stanovništvo RH”, objasnio je i dodao:

“Gripu procijepimo u tjedan ili dva, računamo da ćemo i ovo uspjeti riješiti u tjedan dana. Imamo epidemiologe, liječnike obiteljske medicine… Cijepiti mogu osobe sa zdravstvenim obrazovanjem, ali pod nadzorom liječnika.”

Govoreći o rasporedu rekao je: “Od županijskih smo zavoda zatražili da provedu anketu u ustanovama socijalne skrbi tko se želi cijepiti. Prema tome ćemo organizirati ljude da ih cijepe, a jučer je pokrenuta anketa za zdravstvene  ustanove. Liječnici obiteljske medicine će cijepiti u ordinacijama kao protiv gripe.”

O razgovoru s premijerom rekao je: “Sutra ćemo izaći s priopćenjem o cijepljenju da svima bude jasno sve oko toga, da se precizno informiraju građani.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...