Cestitka_Uskrs

Crobarometar; HDZ dvostruko jači od SDP-a, većina građana misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Dnevnik Nove TV objavio je Crobarometar za prosinac. Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 ispitanika telefonskim putem od 16. do 22. prosinca.

Prema njemu HDZ na kraju godine ima potporu od 30.8 posto anketiranih. To je dvostruko više od SDP-a koji ima potporu od 16.2 posto. Vladajuća stranka od rujna je izgubila podršku 3 posto građana ,a SDP njih 2 posto.

Prava bitka posljednjih mjeseci vodi se za treće mjesto. Na njemu se trenutačno nalazi Domovinski pokret s 9.4 posto, kojeg slijede Možemo s 8.6 posto i Most s 8.3 posto. Nova stranka Centar, koju zajedno vode Dalija Orešković i Marijana Puljak, jedina se približava izbornom pragu i može računati na 4.3 posto.

Spas u koalicijama

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga i samo bi ih koalicija s HDZ-om i SDP-om spasila. HSU tako ima potporu od 2.3 posto. Fokus je nova stranka centra i potpora im je 1.8 posto. Živi zid prije dvije godine bio je u borbi za drugo mjesto, a sada su pali na 1.4 posto.

Stranka Ivana Pernara mogla bi dobiti 1.3 posto. Hrvatski suverenisti su na 1.2 posto, a IDS bi mogao dobiti na nacionalnoj razini 1.2 posto, tu je još Radnička fronta s potporom od 1.1 posto.

Sve ostale stranke od desnice do ljevice imaju potporu od 7 posto. Tu su HNS s 0.9 posto, HSS s 0.7 posto, HSLS 0.6 posto i Reformisti su na 0.2 posto. Neodlučnih birača je 5.1 posto i taj broj se gotovo prepolovio.

Hrvati: ‘Idemo u krivom smjeru’

Iako većina građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, odnosno njih 63 posto, u posljednjih mjesec dana vidljiv je jedan trend. Naime broj pesimista pada, a broj optimista porastao je na 29 posto. Neodlučnih je 8 posto.

Moguće da je blagi oporavak optimizma povezan s dolaskom cjepiva, ali za ozbiljniju analizu morali bismo pričekati barem dva, tri mjeseca zaključuje Dnevnik.hr.

Na vrhuncu krize i tijekom prvog zatvaranja u travnju 51 posto ispitanika smatralo je da zemlja ide u dobrom smjeru.

Vladi ipak vjeruje sve više ljudi

Vlada je u posljednjih 30 dana popravila i svoj imidž kod birača. Njezin rad ne podupire 52 posto ispitanika, ali taj broj pada, a raste potpora među onima koji odobravaju rad vlade i na kraju 2020. takvih je birača 41 posto. Ne zna njih 7 posto. Još u travnju tijekom prvog zatvaranja vladi je vjerovalo 60 posto građana.

Predsjednik godinu završava s javnosti podijeljenom oko njegova rada. Nakon 4 mjeseca pada i to dramatično broj onih koji ne podupiru rad predsjednika Milanovića, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad. Tako na kraju godine njih 47 posto ne odobrava, a odobrava 45 posto ispitanika, ne zna njih 8 posto.

U mjesecu blagog optimizma očekivano porasle su i ocjene za tri institucije. Ured predsjednika i dalje najbolje prolazi s ocjenom 2.8 ili „trojkom“, slijedi vlada s potporom od 2.7 posto ili još jednom „trojkom“. Na kraju s popravljenim rejtingom godinu završava i Hrvatski sabor s potporom od 2.3 posto ili „dvojkom“..

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...