Kino Zona se vraća u Kneževu; Evo koje vas filmske poslastice očekuju u prosincu

Iz Kino Zone naglašavaju kako će se sve projekcije zbog gustog rasporeda u Kazalištu lutaka Zadar ovaj mjesec održati isključivo u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.

U srijedu 02. prosinca stiže nam islandska crnohumorna komedija o sukobu susjeda, film ”Kucni u drvo” redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona koji nam prikazuje koliko daleko može otići gnjev dva bračna para čiji temelj leži duboko ispod velikog drveta smještenog u predgrađu. U filmu glume: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann i Selma Björnsdóttir, a valja naglasiti i to da je uz nominacije u Veneciji i Palm Springsu film Hafsteinna Gunnara Sigurðssona osvojio nagradu žirija na ‘Fantastic Festu’, nagradu za najbolju kameru na međunarodnom festivalu u Dublinu, odnosno, nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Austinu.

Tjedan dana kasnije, odnosno, u srijedu 09. prosinca prikazujemo vam duhoviti finski dokumentarac ”Moje stvari” koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora. Priča prati dvadesetčetverogodišnjeg Petrija koji odlučuje provesti radikalan eksperiment. Petri je nesretan i osjeća da ga guše materijalne stvari koje je nakupio u stanu, pa ih pakira i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Režiju i scenarij ovog odvažnog dokumentarca potpisuje sam protagonist filma, Petri Luukkainen.

Srijeda 16. prosinca rezervirana je pak za jedan obljetnički naslov, a izbor je pao na 30 godina staru, izvanrednu, ali često i zanemarenu gangstersku dramu slavne braće Coen, ”Millerovo raskrižje”. Radnja filma prati Toma Reagana, dugogodišnjeg savjetnika i pouzdanika Lea O’Bannona, gangstera i političkog šefa koji vodi svoj grad u eri prohibicije. Kad Leov talijanski neprijatelj Johnny Caspar najavi svoje namjere da ubije varalicu kladioničara Bernieja Bernbauma, Leo prijeđe preko Tomova savjeta i pruži zaštitu Bernieju. Naime, Bernie je brat Verne Bernbaum, oportunističke kriminalke koja održava dugogodišnju vezu s Leom kao i tajnu aferu s Tomom. Uloge u ovom fantastičnom filmu među ostalima tumače: Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Albert Finney, Jon Polito i Steve Buscemi, a valja naglasiti kako je Joel Coen za svoj redateljski trud i znanje nagrađen na prestižnom međunarodnom festivalu u San Sebastiánu.

Za kraj ovogodišnjeg izdanja Kino Zone, u ponedjeljak 21. prosinca ćemo vam u suradnji s HAVC-om prikazati reviju ‘8. maraton kratkometražnog filma’ u sklopu koje ćete moći pogledati najbolja domaća kratkometražna ostvarenja iz žanrova igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma.

Ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti svakog radnog dana od 08-14 h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kneževa palača) sat vremena prije početka projekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...