Markotić brani ublažavanje mjera crkvama: “Svatko tko je vjernik zna zašto mu treba mir u crkvi. Otići ću na polnoćku”

Iako je i dalje na snazi preporuka da se mise prate putem radija i televizije, Stožer civilne zaštite iznimno je dopustio obilježavanje Božića u crkvama uz pridržavanje epidemioloških mjera, a na jednog vjernika dopušteno je sedam kvadratnih metara prostora. Na konferenciji je uslijedio niz pitanja na tu temu, pa je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić, izravno odgovorila i na upit hoće li ići na polnoćku, prenosi Tportal.

‘Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak’, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Podsjetio je da je Stožer dao snažnu preporuku da se pridržava epidemiološkog mjera.

‘Postoji duhovna potreba ljudi da idu u crkve. Ako je to pod epidemiološkim mjerama, moguće je odrediti rizik na tom mjestu na kojem je boravak statičan, u odnosu na neka druge mjere. Ovo je da se omogući vjernicima kojima treba duhovni mir za Božić da odu u crkvu”, rekao je Capak.

Alemka Markotić je potom dodala.

‘Svatko tko je vjernik zna zašto mu treba mir u crkvi, svi koji su vjernici to dobro znaju’.

Na izravan upit hoće li ići na polnoćku, Markotić je odgovorila: ‘Ja ću otići na polnoćku, pridržavajući se svih epidemioloških mjera. Stojim vani, ovih dana nisam primijetila nikakvo kršenje’.

Krunoslav Capak je dodao kako već 34 godine na Badnjak ide na misu prije polnoćke, jer ima djecu i unuke. “Neću ići na polnoćku, ali ću ići na neku od misa ranije”, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...