Od ponoći nove mjere na granicama. Kazne za kućne tulume, krivo nošenje maske…

Premijer Andrej Plenković, za kojeg je potvrđeno da je zaražen koronavirusom, održao je danas iz samoizolacije sjednicu vlade. Glavna tema sjednice bile su nove mjere na granicama, mjere za pomoć poduzetnicima te kazne koje se uvode za kršenje mjera.

Stožer civilne zaštite danas je donio novu odluku o državnim granicama. Odlukom je dozvoljen ulazak u Hrvatsku samo uz predočenje negativnog PCR testa na covid-19 ne starijeg od 48 sati ili uz obavezno testiranje nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa.

Odluka stupa na snagu sutra, 1. prosinca.

O detaljima je danas na sjednici vlade izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju covida-19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Međutim, činjenica da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza”, naveo je ministar.

Izuzeci od pravila o PCR testu

Postoji i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati, dodao je.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružateljima usluga prijevoza, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Državljani trećih zemalja koji dolaze s područja koja nisu u Europskoj uniji, uključujući i zemlje susjedstva, ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH, osim u slučaju nekoliko iznimki od kojih neke uključuju i posjedovanje negativnog PCR testa, naveo je Božinović.

Državljani Europske unije koji dolaze s područja koja nisu u Uniji, uključujući i  zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti.

Objavljene kazne za kršenje mjera
Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru uputila i dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu novčane kazne za kršenje epidemioloških mjera.

“Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici.

U dopuni zakona ističe se kako se prema dosadašnjem tijeku epidemije bolesti covida-19 nedvojbenim ukazuje neophodnost pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski tako da pokrivaju usta i nos, što utječe na smanjenje mogućeg rizika prijenosa virusa. “Pravilna uporaba maski najvažnija je kada su osobe u zatvorenom prostoru i kada je socijalno distanciranje teško provesti ili održati”, stoji u prijedlogu zakona.

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Kazne od 500 do 40.000 kuna

Ovo su novčane kazne za kršenje mjera:

  • Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.
  • Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.
  • Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera. Ista kazna odnosi se i na one koji masku ne nose pravilno.
  • Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona. Podsjetimo, novim mjerama privatna okupljanja ograničena su na najviše deset osoba.
  • Mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

“Kao što smo rekli, nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban”, rekao je premijer Plenković na sjednici vlade.

Beroš pozvao građane da prijavljuju kućne tulume

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice vlade je objavio neke detalje o načinu na koji će se provoditi kažnjavanje građana koji krše mjere. Posebno je govorio o tulumima u kućama i privatnim okupljanjima te je pozvao građane da prijave svako takvo okupljanje.

“Policija sigurno neće okolo tražiti izvore takvih zbivanja, ali svi oni koji žele dobro hrvatskim građanima, vjerujem da će prijaviti takva okupljanja jer nam je cilj spriječiti širenje virusne bolesti”, rekao je Beroš novinarima.

Policija neće postupati samoinicijativno, već će kao i do sada postupati u vezi dojava, sukladno Ustavu i zakonima, kao što je to u slučaju buke, nepredviđenih okolnosti, provale, vatre ili sličnoga, naglasio je. O tome će više reći službenici Ministarstva unutarnjih poslova, dodao je Beroš.

Također, kada je riječ o kažnjavanju fizičkih osoba na licu mjesta, istaknuo je da će to biti sukladno odredbama Prekršajnog zakona, što znači da će se moći određivati mandatna kazna od 250 kuna, umjesto predviđenih 500 kuna.

Na pitanje je li sada riječ o izvanrednoj situaciji koja zahtijeva aktivaciju članka 17. Ustava RH, s obzirom na uvođenje kazni, Beroš je odgovorio da nije.

“Ovo je novi element u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je vrlo dobrodošao gledajući širi kontekst. Nismo sretni što ga uvodimo, međutim pogledajte okolnosti diljem Europe pa će sve biti jasno”, rekao je ministar zdravstva.

Što ako crkve krše mjere? Za njih nema sankcija

Upitan što je s udrugama i vjerskim zajednicama s obzirom na to da se predloženim zakonom propisuju sankcije samo za pravne osobe, za odgovornu osobu u pravnoj osobi, fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnosti te za fizičke osobe koje se ne pridržavaju donesenih sigurnosnih mjera, Beroš je rekao da se za njih u ovom trenutku ne predviđaju sankcije.

“Analizirali smo okolnosti i rizike. Već smo imali izmjene i dopune Zakona, pratit ćemo situaciju i prilagođavati se novim okolnostima. Ovo nerado radimo, no usmjereno je ka sprječavanju širenja virusne zaraze. Analiziramo sve elemente koji su važni, u ovom trenutku smo procijenili da su ova tri elementa od najvažnijeg utjecaja na mogućnost širenja virusne bolesti”, pojasnio je Beroš.

Izmjene Zakona će na snagu stupiti nakon što budu prihvaćene u Hrvatskom saboru i objavljene u Narodnim novinama.

Tri mjere za pomoć poduzetnicima

Vlada je na sjednici predstavila i tri mjere za pomoć poduzetnicima pogođenim koronakrizom.

Nove mjere pomoći gospodarstvu odnose se na, kako je kazao premijer, na više od 80 tisuća zaposlenih, a riječ je o tri mjere, od koje je prva ona od 4000 kuna mjesečne naknade za radnike, za što se što se uz doprinose izdvaja oko 470 milijuna kuna.

Druga mjera se odnosi na pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova tijekom zatvorenosti, a ta mjera bi trebala iznositi oko 250 milijuna kuna, dok je kao treću mjeru premijer naznačio novi paket tzv. covid-kredita preko Hamag-Bicro-a u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Obrazlažući na vladi te mjere ministar financija Zdravko Marić kazao je da se donose zbog novih epidemioloških mjera koje su stupile na snagu s petka na subotu prošlog tjedna i zbog kojih su u petak i danas u ponedjeljak održani sastanci s predstavnicima ugostitelja i drugih poduzetnika.

Predstavio je i novu mjeru koje do sada nije bilo, a kako je kazao, uzevši u obzir činjenicu da su pojedinim djelatnostima, konkretno – ugostiteljstvu, priređivačima igara na sreću i onima koje je objedinio pod nazivom rekreativni sport – odlukama civilnog stožera u potpunosti ili djelomično obustavljen rad.

“Naša je ideja da im se u okviru postojećih i s ovom novom mjerom pomogne, a riječ je o mjeri kompenzacije koja omogućava pokrivanje dijela ili potpunih fiksnih troškova. Tu se misli na najam ili zakup poslovnog prostora, pričuvu, sve komunalije poput struje, vode, plina, čistoće, komunalne naknade, interneta i fiksne telefonije, računovodstvenih servisa, HRT naknade, spomeničke rente, a kod priređivača igara na sreću i dio njihove fiksne godišnje naknade”, objasnio je ministar Marić.

Da bi se kvalificirali za ovu mjeru, poduzetnici će, kako je dodao, morati imati pad prihoda od 60 i više posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine tj. prosinac na prosinac.

Poduzetnici su nezadovoljni, traže smanjenje PDV-a

No poduzetnici nisu zadovoljni ovim mjerama. Glavnu mjeru koju su tražili, a to je smanjenje PDV-a, nisu dobili.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, danas je ljutit izletio sa sastanka u vladi bez izjave.

”Smatram da mjere nisu pravedne. Mi jesmo zadovoljni mjerama za pomoć tvrtkama koje su doista zatvorene u kontekstu ugostiteljstva, fitness centara i ostalih, ali smatramo da onda i svi oni koji imaju sličan pad od 70 posto i više, moraju također biti adekvatno nadomješteni s istim takvim mjerama koje se nude onima koji su zatvoreni”, rekao je Bujas večeras.

Dodao je kako su mjere nedovoljne jer se ne ide do one prave, strukturne reforme koja bi uključivala smanjivanje PDV-a, smanjivanja pada fiskalnih nameta i svih ostalih nameta koje bi poduzetnici imali da bi ipak s kakvim-takvim optimizmom dočekali iduću sezonu.

”Da biste uopće shvatili koje su uopće mjere na stolu, vi morate završiti jedan poseban fakultet mjera, jer ja kad počnem vrtjeti o čemu se sve to skupa radi to je toliko komplicirano da ne znate gdje biste počeli. Mjere se moraju pojednostaviti. Svi koji imaju pad veći od 40 posto moraju ući u mjere za očuvanje radnih mjesta, njihovi zaposlenici moraju dobiti 4 tisuće kuna. Potom, svi koji su zatvoreni i imaju padove od 60-70 posto i više moraju dobiti dodatno obeštećenje uz mjere za očuvanje radnih mjesta. Moraju dobiti dodatno obeštećenje vezano uz participaciju u fiksnim troškovima, što je tu komplicirano?” požalio se predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Bujas smatra da se PDV treba smanjiti minimalno iduće dvije godine kako bi poduzetnici mogli doći sebi. Podsjeća da plaćaju drugi najveći PDV u Europi, koji je uz porez na potrošnju praktički prvi najveći PDV u Europi, pojašnjava Bujas.

Stoga se zahtijevaju strukturne mjere i da kratkoročne mjere budu jasne, konzistentne, pravične i za sve jednake, poručio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...