Smije li policija radi kontrole mjera ući u crkvu?: “Nije preporučljivo jer je zaštićena, ali djelatnik Civilne zaštite može upozoriti svećenika”

Na koji način će se nadzirati ograničenje javnog okupljanja na najviše 25 osoba u crkvama?

Može li s obzirom na specifičan položaj Katoličke crkve i Ugovore koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom policija ulaziti u prostorije crkve tijekom vjerskih obreda i nadzirati drže li se svećenici i vjernici toga ograničenja? Uživa li Crkva nepovredivost crkvenog prostora od ulaska policije, poput onog koju primjerice imaju diplomatska predstavništva ili u određenoj mjeri sveučilišta?

Poznati zadarski sociolog religije, ujedno bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko za Jutarnji je kazao da predstavnici države mogu upasti u prostor crkve ako tragaju za osobom za koju osnovano sumnjaju da je počinila kazneno djelo za koje je predviđena kazna veća od pet godina zatvora, bilo da je riječ o pripadniku klera ili osobi koja se skriva na prostoru crkve.

– Upadanje policije u crkvu u ovakvim situacijama radi kontrole provedbe protuepidemijskih mjera nije preporučljivo jer je crkva zaštićena od policijske kontrole. To, međutim, ne znači da u ovim okolnostima u crkveni prostor ne može ući službena osoba iz Civilne zaštite koja je zadužena za kontrolu provedbe mjera i upozoriti svećenika ako se te mjere krše, dodaje Maštruko i kazuje da smo imali brojne slučajeve gdje sami svećenici nisu željeli poštivati protuepidemijske mjere.

– Mislim da nije problem, ako svećenici to žele, kontrolirati propisani broj prisutnih na vjerskim obredima i kad ih je previše unutra, da dio njih zamole da napuste crkveni prostor. Ne vjerujem da ih vjernici ne bi poslušali. Mislim da je tu ključno ponašanje svećenika, a ne sama kontrola mjera, misli Maštruko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...