Udruga Glas poduzetnika polaže vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Udruga Glas poduzetnika će u ponedjeljak, 7. prosinca u 11 sati položiti vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na ovaj način, želimo se posljednji put pozdraviti od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. Također, još jednom
apeliramo na predsjednika Vlade da razriješi s dužnosti najgoreg ministra gospodarstva kojeg je Hrvatska imala.

Izostanak konkretne pomoći i obeštećenja za sve poduzetnike te djelatnosti koje se suočavaju s velikim padom prometa je nedopustiv. Ignorancija i nonšalantnost ministarstva oštetile su tisuće mikro, malih i srednjih tvrtki te ih otjerale u propast.

Ponavljamo, smatramo nedopustivim da nadležni ministar izjavljuje da “neće baš sve tvrtke propasti.” Smatramo da je upravo njegov nedostatak iskustva u privatnom sektoru, odbijanje dijaloga i suradnje ključ za loš rad cjelokupnog ministarstva. Umjesto gospodarstva, ministar štiti poziciju komora i obvezno članstvo kao dodatni parafiskalni namet.

Nakon mnogobrojnih sastanaka, upućenih dopisa i molbi, Vlada Republike Hrvatske i dalje ne prepoznaje prave probleme koji muče poduzetnike i ne pokreće strukturne reforme koje mogu donijeti dugoročna rješenja. Pozdravljamo odluku kojom se obeštećuju sve tvrtke zatvorene u prosincu, ali naknada fiksnih troškova samo za prosinac kap je u moru dugova koji su se nagomilali u mnogim tvrtkama u posljednjih osam mjeseci. U UGP-u smo od samih početaka zahtijevali sustavne reforme i stvarne promjene koje će omogućiti da poduzetnici opstanu.

Međutim, ono što smo dobili su kratkoročne i nedovoljne mjere koje tjeraju tisuće tvrtki u propast, a desetke tisuća ljudi u nezaposlenost. Također, za razliku od zaposlenika u javnom sektoru, velik dio zaposlenika iz privatnog sektora neće dobiti zaslužene božićnice. Zbog nedostatka bilo kakvih konkretnih poteza nadležnog Ministarstva, privatnom sektoru je ukraden Božić.

„Ministar Ćorić je svojim nedjelovanjem zabio zadnji čavao u lijes mnogim poduzetnicima u djelatnostima koje nisu formalno zatvorene, a imaju velik pad prihoda. Polaganje vijenca je simbolički čin kojim želimo dati počast svim radnicima koji će zbog toga ostati bez posla i svim tvrtkama koje će staviti ključ u bravu.“ – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Ovim putem vas pozivamo da zajedno s nama iskažete sućut i molimo vas da svojim vozilima dođete u Ulicu grada Vukovara 78 te potrubite kako biste nas podržali. U slučaju da želite donijeti cvijeće ili lampione, molimo vas da to učinite bez zadržavanja.

Molimo vas da poštujete sve propisane epidemiološke mjere i osigurate distancu.

Ovo nije samo borba za tvrtke, nego i za sve radnike koji neće imati gdje raditi kada se tvrtke ugase te za snažno gospodarstvo i budućnost Hrvatske!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...