Broj mrtvih u potresu u Indoneziji porastao na 78

Broj mrtvih u potresu koji je u petak pogodio indonezijsku pokrajinu Zapadni Sulawesi porastao je na 78, priopćila je Agencijs za potragu i spašavanje (Basarnas) u nedjelju dok se Indonezija istodobno bori s posljedicama nekoliko katastrofa.

Basarnas je potvrdio smrt 78 ljudi, od kojih je 67 iz okruga Mamujua, a ostali su iz Majenea u Zapanom Sulawesiju.

Više od 740 ljudi je ozlijeđeno, a preko 27.800 napustilo je svoje domove nakon potresa jačine 6,2, navodi indonezijska agencija za ublažavanje posljedica katastrofa BNPB u izvješću o stanju. Neki od njih potražili su utočište na planinama, a drugi otišli u skučene evakuacijske centre, rekli su očevici.

Policija i vojska poslane su u regiju kako bi spriječile pljačke, rekao je glasnogovornik BNPB-a Raditya Jati.

Dwikorita Karnawati, čelnik Indonezijske meteorološke, klimatološke i geofizičke službe (BMKG), izjavio je da bi još jedan potres u toj regiji mogao izazvati cunami.

Indoneziju smještenu u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu redovito pogađaju potresi. Godine 2018. razoran potres jačine 7,5 i posljedični cunami pogodili su gradu Palu u Sulawesiju usmrtivši tisuće ljudi.

Ova četvrta najnaseljenija zemlja u ovoj je godini već pogođena s nekoliko katastrofa.

Poplave u Južnom Kalimantanu i Sjevernom Sulawesiju odnijele su najmanje 15 života ovaj mjesec, a u klizištima u Zapadnoj Javi poginulo najmanje 32 ljudi, rekle su vlasti.

Zrakoplov Sriwijaya Aira sa 62 putnika i člana posade srušio se 9. siječnja u Javansko more.

Vulkan na Istočnoj Javi erumpirao je u subotu, ali zasad nema izvješća o žrtvama i evakuaciji.

Dwikorita je rekao da su ekstremni vremenski uvjeti i druge višestruke hidrometeorološke opasnosti prognoza za sljedeće tjedne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...