“HEROJI KUHARI” Saša iz Zadra volontirao je na nastradalom području: “Od države očekujem da ispoštuje standarde koje smo postavili!”

Da superheroji nisu samo imaginarni likovi iz priča našeg djetinjstva, dokazali su vrijedni kuhari Hrvatske koji su svo svoje vrijeme, energiju i znanje stavili na raspolaganje ranjenoj Banovini.
Među njima je i mladi Zadranin Saša Began. Poput brojnih kolega, bez mnogo je razmišljanja nabacio svoj plašt u obliku pregače i otputovao na nastradalo područje.

Ovaj tekst nije ni bajka ni fantazijska priča, ali pripovijeda o najvrjednijim super moćima junaka. Suosjećanju, altruizmu, požrtvovnosti i milosrđu.

35-godišnji Saša, inače šef kuhinje u restoranu Foša, kazuje nam svoje dojmove iz potresom nastradalog područja.

Nedugo sam se vratio kući, a u Topuskom sam proveo deset dana. Na poziv JRE udruge restoratera, otišao sam kuhati na područje Sisačko-moslavačke županije. Radili smo u tamošnjoj srednjoj školi. Zahvaljujući materijalu, posuđu i namirnicama koji su nam stavljeni na raspolaganje, uspijevali smo kuhati i po 1500 obroka dnevno. Jela su bila raznolika, no kako je gore dosta hladnije nego kod nas, bilo je važno da su “na žlicu”, krepka i nutritivno bogata. Naravno, hrana koju bismo spremali uvelike je ovisila o donacijama, no za to nemam prigovora. Dobivali smo dobru robu i brojni su nam donatori bili na raspolaganju, priča nam Saša.

I sam je svjedočio neugodnom podrhtavanju tla koje je u središnjoj Hrvatskoj za vrijeme njegova boravka bilo gotovo svakodnevno.

Osjetili smo više laganih podrhtavanja, ali i onaj potres čija je magnituda bila više od 4 po Richertu. On se baš posebno jako osjetio. Osobno se nisam prepao, nismo doživjeli posljedice, ali lokalnim ljudima koji su istraumatizirani to jako teško pada. Kada vidite kako je njima, teško se na išta možete požaliti. Shvatite koliko su vaši problemi sitni i zanemarivi, kaže nam Saša.

A da se dobro dobrim vraća, dokazuje sitni znakovi zahvalnosti koje su Saša i vrijedna ekipa s terena primili zauzvrat.

Jednom su nam domaći stanovnici koje smo svakodnevno susretali na terenu poslali pečeno prase. Također, djeca s poteškoćama u razvoju napravila su keksiće i poslala nam da se zasladimo. Lijep je osjećaj Kada svoje vrijeme i višak energije usmjeriš na dobre stvari. Na sreću, u Hrvatskoj je na snazi bio mini lockdown pa su ljudi iz ugostiteljstva mogli biti na raspolaganju. Ipak nije svako zlo za zlo!, zaključuje Saša.

Gotovo dva tjedna nakon potresa od kuhara volontera podjelu toplih obroka na potresom pogođenim područjima preuzima državna tvrtka Pleter. Da je državna firma trebala biti već prvi dan na terenu te da su kuhari volonteri ti koji su stvorili sustav, oštro je u javnosti poentirao chef Mate Janković.

Saša ne želi ulaziti u političku pozadine ove priče, ali ima odličnu poruku za kraj.

Činjenica je da smo mi postavili vrlo visoke standarde, od države očekujem, a zbog dobrobiti ljudi, da te standarde ispoštuje do kraja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...