Markotić o novim sojevima virusa: “Zarazniji su gotovo 70 posto”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, na današnjoj je konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite govorila o mutacijama koronavirusa. Istaknula je kako, osim što treba paziti na bolničke kapacitete, valja imati na umu i mutacije virusa.

“Postoje mutacije virusa u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi koje se puno brže šire među populacijom. Ovaj veliki porast zaraženih u Velikoj Britaniji je vjerojatno zbog toga, mutanti su gotovo 70 posto virulentniji”, kazala je Markotić. Dodala je i da se zasad zna da mutanti virusa ne uzrokuju težu kliničku sliku.

Što je veći broj i što je veća mogućnost brzog širenja virusa, dodala je, veća je i mogućnost da će virus pogoditi brojne ljude s komorbiditetima.

“Tako da, ako i sam virus ne izaziva teži klinički oblik bolesti, dovest će do većeg broja ljudi u bolnicama i umrlih”, kazala je Markotić.

Navela je i da su brojne zemlje preporučile praćenje i sekvencioniranje različitih uzoraka. Malta je, dodaje, detektirala tri takve situacije, Finska 16 iz Velike Britanije, jedan u Južnoj Africi, Švedska 17 iz Velike Britanije, Portugal 34, Belgija četiri, Irska čak 147 situacija s mutacijom virusa.

“Ako se sjećate, ti prvi mutanti su dosta detektirani u Irskoj, ali tad se nije znalo”, kazala je ravnateljica Klinike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...