Ne vraćaju se svi u klupe; Šimunić: “Zbog smanjene dinamike cijepljenja i novog soja virusa moramo biti oprezni”

Od samog početka epidemije mnogo je prijepora oko načina organizacije nastave u školama. Kako pomiriti činjenice da je djeci i mladima mjesto u klupama i društvu svojih vršnjaka, a da su s druge strane njihove generacije najveći asimptomatski prijenosnici zaraze, izazov je s kojim se struka svakodnevno susreće.

Pad broj zaraženih u Hrvatskoj otkako su na snazi nove mjere, dozvoljava nam uvjetno opuštanje i povratak dijela učenika u škole. O učenicima kojih razreda je riječ, upitali smo Ivana Šimunića, pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje Zadarske županije. 

Upravo smo poslali jedno mišljenje u pisanoj formi na adrese zadarskih škola u kojemu je preporuka da svi osnovnoškolci, od prvog do osmog razreda, nastavu pohađaju po modelu A. Što se tiče srednjih škola, za završne razrede, bilo trogodišnjih, četverogodišnjih ili petogodišnjih programa nastava se također organizira u školi. Za one niže razrede srednjih škola na snazi ostaje model C ili nastava na daljinu. To će vrijediti od 1. do 12. veljače, iako ćemo cijelo vrijeme pratiti epidemiološku situaciju i po njoj donositi nove odluke, kaže Šimunić.

Stanje u Zadarskoj županiji s 20-ak zaraženih dnevno znatno je povoljnije nego u vrijeme prvog polugodišta. Prema podacima Ministarstva obrazovanja iz polovice siječnja, u našem kraju bila su zaražena tek 4 učenika, što je 0,02 posto od ukupnog broja oboljelih.

Da je epidemiološka slika zadarskog kraja zadovoljavajuća, ističe i pročelnik Šimunić. Ipak, dva faktora priječe nas da budemo bezbrižni i otvorimo školska vrata svim učenicima.

Suočeni smo s dva problema. Dinamika cijepljena je znatno usporena, a pred vratima je i novi soj koji nije opasniji, ali širi se puno brže od postojećeg i zbog toga moramo biti na oprezu. Inače smo zadovoljni situacijom u županiji. Najbolji indikator je stanje u bolnici u kojoj se vidljivo smanjuje broj hospitaliziranih pacijenata, zaključuje Šimunić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...