Ovo je pet simptoma koronavirusa koji najduže traju, neki od njih su posebno opasni

Cijeli svijet i dalje vodi bitku protiv covida-19, a ono što predstavlja poseban problem u tome jest da neki simptomi koronavirusa mogu trajati mjesecima.

Prema novom istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet, pet je glavnih znakova dugog covida s kojim se pacijenti najčešće susreću.

Znanstvenici također ističu da se većina ovih simptoma pojavljuje već u prvim tjednima oporavka, što može biti glavni znak da će netko možda trebati njegu nakon covida-19. Nekoliko je simptoma zbog koji pacijenti trebaju biti posebno oprezni.

Dugotrajan oporavak

Umor i iscrpljenost, koji se često vide kod virusnih bolesti, često se vide u slučajevima covida-19. Prema Lancetovoj studiji, gotovo 63% pacijenata izvijestilo je da pati od umora, slabosti i bolova u mišićima gotovo šest mjeseci nakon što su se počeli javljati prvi simptomi bolesti.

Umor može izazvati niz simptoma kao što su visoka temperatura, gastrointestinalna infekcija te stres, a dugotrajan umor može otežati povratak u normalno zdravstveno stanje.

Mialgija ili bolovi u mišićima također se prijavljuje kao uznemirujući simptom nakon što osoba oboli od covida. Ovaj simptom može se pojaviti i kod oboljelih koji nemaju ozbiljne znakove infekcije.

Mialgija, koja se javlja kada virus počne napadati zdrava tkiva prisutna u tijelu i rezultira upalom, također može dovesti do iscrpljujuće boli i slabosti. To je također razlog zašto se smatra da su bol u leđima i bolovi u zglobovima povezani s covidom ozbiljni simptomi.

Utjecaj covida-19 na mentalno zdravlje

SARS-CoV-2, virus koji izaziva covid-19, može utjecati i na mozak pa može izazvati poteškoće s koncentracijom i pamćenjem. Također, covid može izazvati i probleme sa spavanjem, a istraživači smatraju da nesanica i poteškoće sa spavanjem mogu otežati oporavak.

Osobe koje se bore s dugim covidom mogu patiti od teških problema poput depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), kognitivnog pada, gubitka pamćenja i poremećaja raspoloženja. Prema studiji, oko 15% pacijenata prijavilo je i osjećaje tjeskobe i depresije nakon pojave simptoma koronavirusa. Strah od bolesti i nemogućnost obavljanja uobičajenih poslova mogu naštetiti mentalnom zdravlju osobe pa je stoga važno potražiti pomoć i podršku kako bi se osoba lakše oporavila, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...