Plenković: “Nitko neće ostati sam, proglašavamo katastrofu danas”

Na današnjoj sjednici Vlade svi ministri trebali bi izvijestiti hrvatsku javnost o dosad učinjenom za uklanjanje posljedica šteta te pomoći ljudima nakon razornog potresa koji je pogodio pokupsko područje.

Na početku sjednice Vlade usvojen je dnevni red. Minutom šutnja odana je počast za osam mladih koji su prije nekoliko dana izgubili život u Posušju.

“Danas je točno tjedan dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa jačine 6,2 u kojem je sedmoro ljudi izgubilo život. Ovaj potres nakon onoga u zagrebu u ožujku prouzročio je ogromnu štetu na velikom području i osjetio se u velikom dijelu Hrvatske, ali i sushjednih zemalja”, kazao je premijer u svom uvodnom obraćanju te podom istaknuo što je Vlada sve napravila dosad za potresom pogođena područja. Još jednom je izrazio sućut obiteljima preminulih u potresu.

“Ozlijeđeno je 24 osoba, 18 je na bolničkom liječenju, 6 je otpušteno. Ozlijeđena su 4 vatrogasca. Prema podacima Seizmološke službe tlo se i dalje trese. Zabilježen je velik broj manjih i srednjih potresa. To ne znači da trebamo biti u strahu, ali svi trebamo biti na oprezu”, dodao je premijer.

“Vlada i sve službe reagirali su promptno. Razgovarali smo s gradonačelnikom, pogledali smo kakva je situacija na terenu”, istaknuo je Plenković referirajući se na potres od prošlog ponedjeljka. Dodao je kako su i nakon potresa u utorak svi smjesta otišli u pogođena područja. Zahvalio je sugrađanima, volonterima, brojnima koji su se angažirali da pomognu.

Istaknuo je i kako su na terenu brojni statičari inženjeri te kako su se i brojne firme odazvale i pomogle. Zahvalio se i brojnim prijateljima u drugim državama koji su pomogli.

“Na prošloj sjednici smo donijeli niz mjera interventnog karaktera. Uvjeren sam da je ovo samo hitni signal bio. Mi ćemo kao država dati pomoć i manjim gradovima, mjestima. Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji i zato sam i razgovarao osobno s gradonačelnikom Dumbovićem. Razumijem njegovu zabrinutost, teške okolnosti u kojima ga je zatekla ovako velika katastrofa. Ali on zna da smo uz njega i građane Petrinje. Prema tome, bit će još potpore i podrške gradu Petrinji kao što je to i bilo i u ovoj prvo interventnoj mjeri”, poručio je Plenković.

“Puno smo učinili na području zdravstva u Sisku i Petrinji, pokazali smo učinkovitost i brzinu. Beroš nas je izvijestio da je dio zgrade ipak na kraju ocijenjen takvim da se u njima može boraviti. Sisačka bolnica će ipak moći primiti 50-ak pacijenata”, kazao je također.

Premijer se zahvalio građanima koji su uplatili novac u državni proračun.

“Vlada je trenutno suočena s dvije objektivno velike krize. Mi smo odlučili danas, vidjet ćete to kada dođe na red ova odluka pod točko 2, ne samo proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije i dijelovima Zagrebačke županije i Karlovačke, gdje se potres dogodio jer smo u proteklih nekoliko dana dobili dovoljno informacija o štetama i posljedicama’, nego oformiti i kroz tu strukturu Zakona o sustavu civilne zaštite poseban stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved”, kazao je premijer.

“Mi proglašavamo katastrofu danas jer smo dobili informacije s terena o razmjerima šteta koje su se dogodile, posljedicama na normalno funkcioniranje života, i to će pomoći građanima. Iskrena zahvala još jednom svima, koji su bili na terenu”, zaključio je premijer u svom uvodnom obraćanju, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...