Protiv 37-godišnjeg piromana s Bilog briga podignuta optužnica i produljen istražni zatvor, šteta procijenjena na 70 tisuća kuna

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo u utorak je podignulo, nakon provedenog istraživanja, optužnicu protiv 37-godišnjeg hrvatskog državljanina i to zbog izazivanja požara, točnije zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine oštećenjem tuđe stvari iz čl. 235. stavak 3. u vezi sa stavkom 1., a u svezi s čl. 52. Kaznenog zakona, te kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, opisano i kažnjivo po članku 215. stavak 1. KZ/11, sve u vezi s člankom 51. KZ/11. (19. 1. 2021.)

Optužnicom ga se tereti da je od 4. rujna do 22. prosinca 2020. u Zadru, u četiri navrata izazvao požare na komunalnom otpadu koji je bio u plastičnim spremnicima u vlasništvu tvrtke Čistoća, iako svjestan da tako može pričiniti štetu na navedenim plastičnim spremnicima za otpad ali i na vozilima parkiranim na obližnjem parkiralištu pored plastičnih spremnika za otpad.

Tereti ga se da je, pristajući na navedeno, jednom trgovačkom društvu i vlasnicima osobnih vozila koji su zahvaćeni požarom pričinio ukupnu materijalnu štetu u iznosu od 70.800,00 kuna.

Okrivljeniku se stavlja na teret i da je 18. studenoga 2020. u Zadru, u prolazu između zgrada, iako svjestan da se u blizini nalaze okolne stambene zgrade i parkirana vozila te da tako može ugroziti živote ljudi i imovinu i pristajući na to, uporabom otvorenog plamena izazvao požar na kauču koji je bio odložen u tom prolazu. Plamen se proširio na stambenu zgradu i motocikl koji je bio parkiran u neposrednoj blizini zgrade, a širenje požara spriječeno je zahvaljujući brzoj intervenciji Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

Podsjetimo, tada su tri kontejnera za otpad izgorjela u potpunosti, no požar je, kako i stoji u optužnici, zahvatio četiri obližnja vozila od kojih je jedno u potpunosti izgorjelo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...